Visita: “Vi säger inte riktigt att det är 6 000 jobb.”
På söndagen gick flera medier, bland andra Sveriges Radios Ekot, ut med nyheten ”Sänkt restaurangmoms gav 5 000 nya jobb”. Det är nyhetsbyrån TT som låtit SCB jämföra antalet anställda under det tredje kvartalet 2012 med det tredje kvartalet 2011. Något som också bransch- och arbetsgivarorganisationen Visita har gjort. Men i själva verket är det inte styrkt att de nya jobben kommer tack vare momssänkningen. Och att momssänkningen skulle ligga bakom samtliga nya jobb är osannolikt.
Visitas chefsekonom Björn Arnek säger att han inte vill uttrycka sig säkert om att momssänkningen i sig gett ”5 000 nya jobb” som Sveriges Radio gör.
– Nej. Men att momssänkningen är en viktig förklaring är svårt att komma runt, säger Björn Arnek till Dagens Arena.
Hur Sveriges Radios Ekot kommer fram till att de 5 000 jobben tillkommit just på grund av momssänkningen, och inte hade tillkommit i alla fall, framgår inte.
Anledningen till att Visita, som drivit på regeringen för att få till en sänkt krogmoms, tror att momssänkningen är orsaken till de nya jobben tillkommit är att priserna sjunkit med 0,1 procent i stället för att öka, vilket de vanligen gör.
– Under 2000-talet har snittet varit en prisökning på 3,1 procent i snitt. Men i år har det stått still, säger Björn Arnek.
Men har det mellan 2011 och 2012 alltså varit en ökning med 6 000 jobb fler än mellan till exempel 2010 och 2011?
– Jag tror att det ökade ungefär lika mycket. Men samtidigt är det ett helt annat konjunkturläge.
Är det inte väldigt vågat att då hävda att det kommit 5 000 eller 6 000 jobb tack vare momssänkningen? Kan det inte lika gärna vara 1 000 eller 4 000?
– Vi säger inte riktigt att det är 6 000 jobb. I det material vi har gett ut konstaterar vi att sysselsättningsökningen är stark med hänsyn till konjunkturen. Och mycket talar för att det är en konsekvens av momsutvecklingen. Vi har en efterfrågansutveckling som är exceptionell.
Kan det inte bero på andra saker? Till exempel har antalet alkoholtillstånd ökat kraftigt (15 procent) under 2012 i och med den nya alkohollagen. Kan det inte innebära att fler ställen på så sätt ökat sin omsättning och därmed kunnat anställa?
– Ja, jag kan inte spekulera i det, jag vet inte exakt hur det ser ut.
Är det inte dyra jobb? Staten skjuter till över en miljon per jobb om alla jobb tillkommit tack vare momssänkningen. Annars är det ännu fler kronor per arbetstillfälle.
– Det är den direkta kostnaden, ja, men inte den faktiska. Du får in arbetsgivaravgifter, skatt och ökad moms när folk börjar jobba.
Det får man ju oavsett vilket jobb de får.
– Jo, men syftet är ju att öka sysselsättningen totalt sett. Det är den bedömningen man gör. Det syftar till att skapa 5 000 jobb fler än det annars skulle ha blivit. Inte att flytta folk från en bransch till en annan.
Är det här en korrekt sammanfattning: Momsen har haft en positiv effekt på sysselsättningen men om den gett till exempel 1 000 eller 6 000 jobb är omöjligt att säga?
– Jag skulle vilja säga att sysselsättningen har ökat ganska mycket och att vi ser en väldigt stark utveckling i förhållande till konjunkturen. Sen är det såklart omöjligt att säga exakt hur många jobb som beror på momssänkningen.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.