Bostad Allmännyttan i Örebro säljer 63 av sina lägenheter. Hyresgästerna Britt-Marie Hägg och Anders Tidström har länge protesterat mot försäljningen av deras hus. Nu oroas de över framtiden.
– Allmännyttan var en del av Folkrörelsesverige, något man etablerade för att skapa en större rättvisa genom att minska gapet mellan fattiga och rika, säger Anders Tidström.
Dagens Arena fortsätter granskningen av försäljningarna av allmännyttan. Läs del 1 här och del 2 här.
Dagens Arena har i veckan granskat försäljningarna av allmännyttan. De senaste tio åren har nästan 50 000 bostäder privatiserats och konsekvenserna det får är många. Bland annat får lägenheterna som säljs ofta högre hyror, striktare inkomstkrav och flera ägarbyten. Trots kritiken som finns mot försäljningarna uppger flera allmännyttiga bolag att de planerar att sälja totalt över 2 000 bostäder framöver. Ett av dem är Öbo i Örebro.
Förra veckan blev det klart att bolaget säljer 63 av sina lägenheter. På bordet låg först 122 lägenheter, men försäljningsplanerna för 59 av dem har satts på paus. Öbo vill utreda frågan utifrån sociala och ekonomiska hållbarhetsperspektiv, uppger vd:n till Nerikes Allehanda.
Till Hem & Hyra uppger Öbos vice vd Carl-Johan Baatz att försäljningen är nödvändig för att finansiera stora renoveringsbehov.
– Pengarna vi nu får in betyder att vi får ökade möjligheter att kunna underhålla andra fastigheter på ett vettigt sätt, säger han till tidningen.
I ett av husen som säljs bor Britt-Marie Hägg och Anders Tidström. Huset ligger centralt i Örebro, bara ett stenkast bort från centralstationen. Hyresgästerna har protesterat mot försäljningen av huset sedan i våras när det blev känt att Öbo ville sälja.
– När vi fick beskedet om att vårt hus är sålt var det som att all luft gick ur mig. Vi hoppades in i det sista att det inte skulle bli någon försäljning. Jag tycker det är väldigt sorgligt. Vi kämpar och kämpar men får inte igenom någonting som man tänkt. Det tär på krafterna, säger Britt-Marie Hägg.
”En farlig utveckling”
Nu vet ingen hur det kommer att bli och fem hyresgäster har redan sagt upp sina lägenheter. Öbo har erbjudit hyresgäster som vill flytta likvärdiga lägenheter inom sitt bestånd.
– Men vem vågar? Nästa år kan det vara dags för en ny flyttkarusell. Likvärdig betyder ju här i innerstan någonstans, och det är här man säljer ut som mest, säger Britt-Marie Hägg.
Britt-Marie Hägg och Anders Tidström säger att de känner sig överkörda av kommunen.
– Grejen är att de tappar det här sociala ansvaret. Allmännyttan var en del av Folkrörelsesverige, något man etablerade för att skapa en större rättvisa genom att minska gapet mellan fattiga och rika. Och det är ju en jävligt bra tanke. Öbo driver bolaget affärsmässigt, men de har tappat det sociala uppdraget. De hoppar på ett ben, säger Anders Tidström.
Britt-Marie Hägg instämmer.
– Jag tycker det är en farlig utveckling, det som händer. Just med tanke på att allmännyttan ska finnas för människorna. Kommunen har ett uppdrag att man måste se till att det finns rediga bostäder för alla, säger hon.
Hyrorna höjdes 80 procent
Britt-Marie Hägg säger att det som ändå är positivt med försäljningen är att den nya ägaren LG Söderberg inte har någon historia av att renovera och höja hyrorna. Om andra försäljningar i Örebro har de hört att de nya värdarna renoverat och höjt hyrorna kraftigt efteråt.
Enligt Hyresgästföreningen region Mitt ledde en försäljning till bolaget Norrpalatset 2022 att hyrorna i en av fastigheterna snabbt höjdes med 80 procent. Norrpalatset sa upp förhandlingsordningen med Hyresgästföreningen, renoverade lägenheterna och satte själv de nya hyrorna.
Dagens Arenas granskning av försäljningarna av allmännyttan visar att det inte är ovanligt att de nya ägarna frånträder förhandlingsordningen och sätter hyrorna själva med hyresgästerna, så kallade egensatta hyror. Hyresgästerna har rätt att pröva hyran i hyresnmänden, men enligt bostadsexperten Lennart Weiss är det få som går dit.
”Säljer någons hem”
Marie Linder, ordförande för Hyresgästföreningen, deltog för ett par veckor sedan på en protest mot försäljningen. Hon framhåller att en stor fördel med allmännyttan är att där finns en lagstadgad rätt till boinflytande. Och att det är kommunen som skriver ägardirektivet.
– På det här sättet kan de boende påverka bolaget. Privata värdar kan också låta hyresgäster vara med och påverka, men det är inte lagstadgat. Alla privata värdar är absolut inte dåliga, men det är viktigt att det finns ett boinflytande för hyresgästerna, säger Marie Linder.
Öbo är ett av landets största kommunala bostadsbolag, med omkring 22 000 bostäder. De senaste tio åren har Öbo sålt 420 lägenheter. Marie Linder påpekar att det är särskilt problematiskt att de säljer i innerstan.
Varför är det viktigt med en allmännytta i innerstan?
– Vi pratar om att vi inte ska ha segregerade städer, då är det viktigt med en allmännytta som har både låga och höga hyror. Den ska vara till för alla. Säljer man det som är i innerstan är det svårt att få tillbaka det, och det finns en stor oro att det sker renoveringar som höjer hyrorna kraftigt. Något vi ofta ser händer efter försäljningar, säger Marie Linder.
Hon hoppas nu att Öbo ska lyssna på protesterna som varit och behålla de bostäder man pausat försäljningen av.
– Många är riktigt oroliga. Även om de erbjudits alternativ i andra delar av Öbo tappar man bort att man säljer någons hem. Det är det allvarliga, säger hon.
Dagens Arena har sökt Öbo för en kommentar men de har inte återkommit.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.