En så frånvarande finansminister har Sverige inte råd med, säger tidigare handels- och näringsminister Leif Pagrotsky (S).
På onsdagen gick Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven till hård attack mot statsminister Fredrik Reinfeldt (M) med anledning av Vattenfalls floppköp av holländska Nuon, en affär där det helstatliga bolaget betalat 97 miljarder kronor, minst 30 miljarder kronor för mycket.
– Han bör lägga alla kort på bordet och redovisa exakt hur hela regeringens beredning av den här affären har gått till. Det är han skyldig svenska folket. Det handlar om skattemedel som regeringen säger att de är så rädda om. Nu har de varit nere i Holland och blåst bort 97 miljarder kronor, så då kan de gott förklara sig, säger Stefan Löfven till SvD Näringsliv.
Innan affären genomfördes varnades både Vattenfalls styrelse och dåvarande näringsminister Maud Olofsson (C) för att köpet var en usel affär. Även Vattenfalls dåvarande styrelseordförande Lars Westerberg var, enligt SvD, till slut emot köpet. Trots det genomfördes det ödesdigra förvärvet.
Men när statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och finansminister Anders Borg (M) fått frågor om affären har de gett intrycket av att de inte känt till något och har inte velat svara på frågor. Per Östensson, ansvarig för bolagsfrågor på finansdepartementet, säger att han inte informerats och det borde ha gjorts. I stället för att bemöta kritiken hänvisar Borg och Reinfeldt därför enbart till Maud Olofsson, som alltså lämnat regeringen.
Leif Pagrotsky (S) har bland annat varit handelsminister och näringsminister i socialdemokratiska regeringar, och har suttit i riksdagen i tio år. Han menar att det är mycket osannolikt att statsministern och finansministern inte varit insatta i affären.
– På min tid hade det varit otänkbart. Det här är den största affären något statligt företag gjort, och kanske den största som något svenskt företag över huvud taget gjort. Det är nästan fyra gånger så stort som försäljningen av Volvo Personvagnar till Ford. Det är åtta gånger så stort som när Geely köpte Volvo från Ford. Att det skulle ske genom att en tjänsteman går till ministern och att det sen är klart betraktar jag som omöjligt, säger han till Dagens Arena och fortsätter:
– Och frågan är vad som är värst: Om det är sant eller om det är falskt?
Pagrotsky berättar att regeringen under den tid han var näringsminister höll sig informerad och hela tiden hade möjlighet att bromsa eller ställa frågor, när Telia och Telenor gick samman diskuterades affären ett tiotal gånger på regeringens sammanträden. Framför allt för att statsministern som regeringschef är ytterst ansvarig för allt som görs. En bild som bekräftas också av andra som arbetat tillsammans med tidigare regeringar.
Finansdepartementets uppgifter om att de inte informerats menar Pagrotsky är anmärkningsvärda om de stämmer.
– Att Anders Borg skulle acceptera att inte ha insyn i att en minister spenderar hundra miljarder, det kan jag inte tro. En så frånvarande finansminister har Sverige inte råd med, säger han och fortsätter:
– Om finansdepartementet är så totalt maktlöst att de inte får yttra sig och inte har någon insyn när man använder svenska folkets egendom och för affärer för hundra miljarder. Det kan jag inte föreställa mig.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.