Många journalister upplever stor psykisk och ekonomisk stress på grund av otrygga anställningsförhållanden, visar en ny rapport.
Andelen journalister med tidsbegränsade anställningar har ökat från 11 till 18 procent mellan 1987 och 2014, visar Journalistförbundets nya rapport “Köparens marknad”. Statistiken baseras på SCB:s arbetskraftsundersökning och SJF:s medlemsregister.
I undersökningen har rapportförfattaren Kent Werne också intervjuat flera journalister som vittnar om otryggheten och stressen i att inte ha ett fast jobb.
“Besluten från a-kassan har ofta dröjt, man tömmer alla besparingar, och det har hänt att jag stått på Konsum med två kassar barnmat och inte haft täckning på kontot. Den förnedringen”, berättar en av journalisterna.
Rapporten visar att åren 2013 och 2014 hade 70,5 procent av journalisterna fast anställning, 15,5 procent tidsbegränsad anställning och 14 procent var frilansare. Av frilansarna vet man inte hur många som har A- respektive F-skattsedel.
Undersökningen är den första rapporten i en serie om otryggheten i mediebranschen.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.