I höst stoppas försäljningen av värktabletter i mataffärer eftersom antalet förgiftningar har ökat med 40 procent. ”Jag är inte förvånad”, säger överläkaren Lars Joelsson.
I höst stoppas försäljningen av värktabletter som innehåller paracetamol, exempelvis Alvedon och Panodil, i matbutiker. Anledningen är att antalet förgiftningar har ökat med 40 procent sedan 2009, enligt Läkemedelsverket. Samma år ändrades reglerna så att andra affärer än apoteket fick börja sälja värktabletterna.
I nästan nio av tio fall rör det sig om medvetna självskadehandlingar och de flesta överdoser tas av yngre kvinnor. Överläkaren Lars Joelsson, som också är ordförande för Svenska föreningen för barn- och ungdomspsykiatri, är inte förvånad.
– Det var bland det första jag tänkte när jag hörde att man skulle få sälja värktabletterna i butik. Om tillgängligheten ökar, ökar riskerna. Jag är snarare förvånad att överdoseringarna inte ökat mer än vad de gjort, säger han.
Enligt Lars Joelsson har denna problematik funnits i åratal. Men att unga kvinnor tar tabletterna främst som självskadebeteende och inte i självmordssyfte, är nytt.
– Det är fruktansvärt allvarligt. Att man stoppar försäljningen i matbutiker kommer inte att lösa hela problemet, men det är en markering som visar att detta inte är något att bagatellisera, säger han.
En annan skillnad är att apotekens personal, till skillnad mot personalen i matbutikerna, har kunskap om riskerna.
– På Ica kanske det står tio personer bakom i kö, jag har svårt att se att det blir ett samtal kring riskerna. Man skulle så klart vilja att den som expedierar en ung flicka är kunnig, den sannolikheten blir större nu, säger Lars Joelsson.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.