Ebba Busch Thor försöker fylla ett tomrum som inte finns.
I dag börjar Kristdemokraternas kommundagar. Över 800 kristdemokrater samlas i Västerås för att diskutera komunnära frågor, som till exempel äldreomsorgen. Det var tidigare än av partiets viktigaste frågor, men den nya partiledningen har lagt om strategin.
Kristdemokraterna är ett hängmatteparti – vid val tar de sig över fyraprocentsspärren för att hålla sig kvar i riksdagen, men däremellan sjunker siffrorna. Men i tio opinionsmätningar i rad har partiet legat under fyraprocentsspärren, något som inte hänt sedan slutet på 80-talet, enligt Dagens Nyheter.
Har Kristdemokraterna verkligen vad som krävs för att vara ett riksdagsparti?
När partiet bildades 1964 av Lewi Pethrus, då som Kristen demokratisk samling, var partiet enligt dem själva varken ett höger- eller vänsterparti. De var moralkonservativa, men hade även en tydlig vänsterprägel i sociala frågor. Medmänsklighet och ett värnande om de svaga var viktiga kärnfrågor, bland annat med en liberal flyktingpolitik.
Det okränkbara människovärdet och de små gemenskaperna, som familjen, var och är kärnvärden för Kristdemokraterna. Men för närvarande är de frågor som lyser med sin frånvaro i Kristdemokraternas utåtriktade arbete. I stället har partiet valt att lägga fokus på vad partiledaren Ebba Busch Thor väljer att kalla »de stora samhällsutmaningarna«, som migration och terror.
Med den omläggning som partiet gör i politiken, vilket utrymme finns då kvar för Kristdemokraterna?
De Nya Moderaterna börjar allt mer bli Gamla Moderaterna och äter därmed äter upp stor en del av det konservativa utrymmet. Sverigedemokraterna fyller med råge upp det moralkonservativa spannet. Centerpartiet är utan tvekan det borgerliga parti med mest liberal flyktingpoltik, när Kristdemokraterna numera förespråkar tillfälliga uppehållstillstånd, gränskontroller och asylansökningsområden.
Samtidigt som Kristdemokraternas migrationspolitik har stramats åt, har även partiet börjat driva frågan om medlemskap i Nato och skärpta straff.
Under Ebba Busch Thors ledning, och med ungdomsförbundet lett av Sara Skyttedal, har den kristdemokratiska rörelsen gått mer mot en »bombhöger«, snarare än ett moralkonservativt parti med humanistiska värderingar. En trend som Busch Thor var med och startade som vice ordförande i ungdomsförbundet.
Sedan Kristdemokratiska ungdomsförbundet fällde decemberöverenskommelsen och Ebba Busch Thor i Ekots lördagsintervju hävdade att Kristdemokraterna »är de som står upp för öppenhet och är de mest flyktingvänliga«, har partiet inte fått något större genomslag.
Hängmattan måste snart börja vända uppåt igen, för att Kristdemokraterna 2018 ska orka ta sig över riksdagens fyraprocentsspärr. Problemet är att partiet inte längre tillför något unikt på den svenska politiska kartan.
Frågan är om Kristdemokraterna klarar av att skapa sig en plats i den svenska politiken, eller om de helt enkelt har spelat ut sin roll.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.