Foto: Canva

Ojämlikhet Skatten för de rikaste européerna och de största företagen har minskat de senaste decennierna, samtidigt som skatterna på konsumtion och arbete ökat. Sverige är ett av de EU-länder där skillnaderna är störst. Nu vill Oxfam se ett reformerat skattesystem där de som tjänar mest ska bidra mer till samhället. 

Konsumtion och arbete i Sverige ger 28 gånger mer i skatteintäkter än skatter på förmögenhet. Det visar en ny analys från biståndsorganisationen Oxfam. Det kan jämföras med Spanien, där löntagares skatteintäkter är ungefär 9 gånger mer än på förmögenhet och Frankrike där löntagare betalar cirka 8 gånger mer i skatt. 

– Sverige är ett av länderna i EU där skillnaderna är störst, och Sverige är även ett av de OECD-länder där den ekonomiska ojämlikheten ökat mest de senaste decennierna. De fem rikaste svenskarna äger mer än vad fem miljoner av svenskarna gör tillsammans, säger Oxfam Sveriges policychef Rosaline Marbinah i ett pressmeddelande. 

Ökad förmögenhet

Oxfam menar att även om rika också betalar skatt på arbetsinkomster och konsumtion så bidrar de med en mindre andel av sina totala inkomster. Enligt biståndsorganisationens beräkningar  står inkomst- och konsumtionsskatter för 13 gånger högre skatteintäkter än skatter på förmögenhet i EU som helhet. 

Enligt Oxfam skulle de rikaste européerna kunna betala betydligt mer skatt på sin förmögenhet än vad de gör i dag. Något de enligt Oxfams siffror skulle ha resurser att göra. Den rikaste 1 procenten innehar en fjärdedel av nettoförmögenheten i EU. De ultrarika, det vill säga den översta 0,001 procenten, såg sin förmögenhet öka med 237 procent mellan 1995 och 2021. 

Europeisk skatt

Därför vill Oxfam se en grön förmögenhetsskatt för de allra rikaste, där pengarna används till att bekämpa ojämlikheten och finansiera den gröna omställningen.

– Vi får ständigt höra att det inte finns tillräckligt med pengar för att förbättra vanliga människors liv eller bekämpa klimatkrisen. Men fakta berättar en annan historia. De ultrarika samlar på sig mer än de kan spendera medan de undviker skatter; och resten av oss bär största delen av skattebördan samtidigt som vi försöker få vardagen att gå ihop. En europeisk förmögenhetsskatt är inte bara brådskande, den är rättvis, säger Rosaline Marbinah

Oxfam menar att den svenska regeringens besked i förra veckan om ett nytt jobbskatteavdrag ytterligare riskerar att förvärra klyftorna. 

– I EU liksom i Sverige förvärrar skattesystemet den klyfta som finns mellan rik och fattig. Regeringens besked om skattesänkningar på inkomst kommer främst att gynna höginkomsttagare. Löntagare har ett större behov av välfärden än de rika och de gemensamma samhällstjänsterna fortsätter att urholkas. Om regeringen vill bedriva politik som faktiskt skapar jämlikhet så behöver skatterna för de rikaste i Sverige höjas genom bland annat förmögenhetskatt, arvsskatt samt en mer progressiv och högre marginalskatt, säger Rosaline Marbinah.