Från och med första april blir det svårare för politiska partier att ta emot anonyma bidrag. Partibidragsexperten Sverker Lindström sågar den nya lagen längs med fotknölarna: “Det här är ett missfoster”.
Den nya lagen ska sätta stopp för partierna att ta emot anonyma bidrag. Men journalisten och författaren Sverker Lindström, som författat utredningen ”Pengar till politikerna och risken för korruption” på uppdrag av Arena Idé, är skarpt kritisk till hur lagen är utformad.
– På grund av att Moderaterna har förhalat lagstiftningen har man inte kommit fram till en heltäckande modell. Det här är ett missfoster, säger Sverker Lindström till Dagens Arena.
Samtliga riksdagspartier – förutom Moderaterna och Sverigedemokraterna – har länge drivit frågan om ett stopp för anonyma partibidrag. Tanken är att politikerna inte ska kunna misstänkas för att hysa lojaliteter mot företag och bidragsgivare.
I dag är det bara Sverigedemokraterna som reserverar sig mot den nya partistödslagen som börjar gälla från och med den första april. Enligt den ska partier mista sitt statliga partistöd om de tar emot pengar utan att kunna redovisa vem de kommer från.
Men reglerna gäller bara för partiernas riksorganisationer. Lokalt kommer det fortfarande vara möjligt att acceptera hemliga penningsummor utan att mista det statliga partistödet.
– När man påstår att det här ska öka insynen i partiernas ekonomi så är det inte sant, säger Sverker Lindström.
– Det finns så många kryphål och lagstiftningen är bara halvhjärtat genomförd.
Är kryphålen en miss från politikerna?
– Moderaterna har hanterat det här på ett sätt som gör att lagstiftningen blir väldigt dålig. Det har man gjort genom att först förhala lagstiftningen och sen genomföra den så arr den kommer ett halvår för sent. Dessutom är den inte heltäckande utan läcker som ett såll.
Vilka fler brister tycker du att det finns i lagstiftningen?
– Det finns många oklarheter som gör att man undrar vad syftet med lagstiftningen är. Den säger bara att det är den politiska verksamheten som ska redovisas. Vad är det då som inte ska redovisas? Det framgår inte, säger Sverker Lindström och tillägger:
– Man gör undantag för traditionellt ideellt arbete utan att tala om vad det egentligen är. Det finns fortfarande möjlighet att undvika att redovisa saker som man får bidrag till från privata eller andra.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.