Under tisdagen kommer partiledaren och flera parlamentariker från Gyllene Gryning att åtalas för bland annat misshandel och mord i en domstol i Aten.
– Ett viktigt men senfärdigt beslut för den grekiska rättsstaten, säger Alexandra Pascalidou.
Inte sedan den grekiska militärjuntan föll 1974 har så många politiker gripits på samma gång i Grekland som under helgens polisräd mot det nynazistiska partiet Gyllene Gryning. Partiledaren Nikos Michaloliakos och två av partiets parlamentsledamöter samt tio partimedlemmar är bland de gripna. Sammanlagt står 20 personer, däribland personer från polisen och militären, anklagade för att tillhöra en kriminell organisation som misstänks ha ägnat sig åt pengatvätt, attacker mot invandrare och mord.
– Det finns ingen plats för nynazister i den demokratiska världen, sade Greklands premiärminister Antonis Samaras i ett tal i New York på måndagen, och lovade att använda alla tillgängliga lagliga medel för att “ta itu med skammen”, enligt TT.
Knivmordet på rapparen och den uttalade antirasisten Pavlos ”Killah P” Fyssas för en vecka sedan beskrivs som droppen som fick bägaren att rinna över. Det framkom snabbt att gärningsmannen bakom det brutala dådet är medlem i Gyllene Gryning. Den grekiska regeringen beslöt i söndags att strypa allt partistöd till Gyllene Gryning, som under 2013 skulle omfatta mer än 7,5 miljoner svenska kronor.
– När Gyllene Gryning började mörda meningsmotståndare vaknade den grekiska rättsstaten till liv, säger journalisten och författaren Alexandra Pascalidou, aktuell med boken Kaos – ett grekiskt krislexikon.
Men hon tror inte att den grekiska staten enbart har agerat på eget initiativ mot Gyllene Gryning.
– Jag tror att det måste ha kommit påtryckningar från Europa efter att Gyllene Gryning fullständigt har spårat ur.
Hur kunde det egentligen gå så långt att 400 000 greker – eller sex procent av väljarna – röstade in ett renodlat nynazistiskt parti i riksdagen? Alexandra Pascalidou säger att man måste förstå den ekonomiska krisens orsaker och dess – för miljontals greker – förödande konsekvenser.
– Bakgrunden till att samhället har fallit så lågt är givetvis de indragna medel och sänkta löner som har inneburit ett enormt tryck på det grekiska folket. Kriminaliteten har ökat. Det har funnits ett krav från Trojkan och EU om att spara pengar som inte finns.
I boken skriver Alexandra Pascalidou hur Grekland är Europas första och sista utpost. ”Det är här Asien möter Afrika och Europa.” När människor flyr från krig och oroshärdar i Mellanöstern och Afrika är Grekland ofta deras första kontakt med Europa.
– De stora flyktingströmmar som sökt sig till Europa har inte blivit väl omhändertagna i Grekland. Ofta har de satts i bostadsområden som har förvandlats till ghetton där inte ens en person som jag, som är uppväxt i invandrarrika områden, vågar gå i.
I krisens spår har flyktingar och utlandsfödda blivit utpekade som syndabockar. Den samhällsstämningen har varit Gyllene Grynings livsluft.
– Gyllene Gryning är en så tydlig konsekvens av krisen. Grekland har under flera år tappat sina demokratiska reflexer och den mänskliga värdigheten i att göra motstånd och ifrågasätta lättköpta teorier.
Gyllene Gryning är mer än ett parti och en politisk rörelse. På kort tid har de blivit en för många människor livsviktig samhällsinstitution, som kan erbjuda jobb, mat och en inkomst. De har infiltrerat sig hos den grekiska polisen och militären. Några Alexandra Pascalidou intervjuar i boken berättar hur partiet till och med haft kontor på polisstationer.
– Fast värst är skolorna de har startat för att rekrytera ungdomar. De har hållit historieundervisningar som handlat om ren hjärntvätt. Det är ett sätt att utvidga den framtida väljarbasen, säger Alexandra.
Vilka konsekvenser får det strypta partistödet för Gyllene Gryning?
– Det betyder först och främst att vi som betalar skatt i Grekland slutar sponsra nazisterna. Deras pengar har primärt gått till att odla våld och hat. De har lejt mördare och tränat upp legosoldater. Många kommer att bli arbetslösa nu och deras familjer kommer att drabbas, eftersom de tidigare har fått sin försörjning via partiet.
Ser vi en början på slutet för Gyllene Gryning?
– Jag vill ju hoppas det. Förutom att de som arresterats förhoppningsvis hamnar i fängelse, hoppas jag att detta innebär en rensning i det retoriskt rasistiska träsket. Även etablerade partier som inte är antidemokratiska har framfört rasistiska tongångar. Jag hoppas också att det rensas upp inom polisen och militären, och att människor överlag rannsakar sig själva, säger Alexandra.
Det verkar ändå som att du är optimistisk?
– Jag vill väldigt gärna glädjas åt att demokratin vann, och över att rättsstaten gör det den borde ha gjort för länge sedan. Men samtidigt kan jag känna en viss bitterhet över att det har behövts spillas så mycket blod.
Hur har reaktionerna i Grekland varit på arresteringarna?
– Det är delade reaktioner. Men jag har hört folk säga i grekisk radio att “äntligen kan vi spela lite glad musik!”. “Äntligen slipper vi skämmas!”. Och jag känner samma sak. Äntligen kan jag slappna av i mitt eget hemland. Gyllene Grynings åsikter har spridits i hela samhället och även i mina egna kretsar.
– Jag hoppas att det här åtminstone innebär slutet på mordpatrullerna. Men sedan finns det onekligen ett utrymme kvar för fördomar och främlingsfientlighet eftersom grekerna inte ser någon ekonomisk eller politisk ljusning framöver, säger Alexandra Pascalidou.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.