Gaza Nu pausas Sveriges utbetalningar till biståndsorganisationen UNRWA, den största humanitära aktören i Gaza. Dagens Arena har pratat med FN:s tidigare vice generalsekreterare Jan Eliasson, som är kritisk mot beslutet.
Nyligen anklagades ett dussintal anställda på FN-organisationen UNRWA för inblandning i terrorattacken mot Israel den 7 oktober. Majoriteten av de misstänkta personerna har sedan dess avskedats, och utredningen pågår ännu. Efter anklagelsen har flera länder i Europa – bland dem Finland, Storbritannien, Tyskland och USA – stoppat sina utbetalningar till organisationen. Nu har även Sverige dragit in sitt stöd. Beslutet kom igår kväll från myndigheten Sida.
UNRWA står i nuläget för runt 80 procent av all nödhjälp som når den civila befolkningen i Gaza. FN:s permanenta samordningskommitté uppmanar därför medlemsländer att inte stoppa sina utbetalningar, eftersom det kan ”resultera i kollaps av det humanitära stödet i Gaza”.
Även FN:s tidigare vice generalsekreterare Jan Eliasson är kritisk mot beslutet.
– Jag reagerar starkt mot att man i det nödläge som människorna i Gaza befinner sig väljer att ta ett sånt här steg. Frågan håller på att utredas och skulle det vara personer inom UNRWA som har gjort det här så ska de naturligtvis både avskedas och kanske bestraffas på något sätt. Och det är ju en sak som får ha sin gång. Men under tiden är situationen katastrofal i Gaza. Och då får man inte skicka signalen att de civila ska betala det här priset ytterligare, säger han till Dagens Arena.
Israeliska militärer kritiserar regeringen
Enligt Eliasson finns det också inom den israeliska militären personer som ifrågasätter regeringens utpekande av personer inom UNRWA.
– Jag ser att några israeliska militärer på hög nivå är mycket kritiska till att Israel kommer med de här anklagelserna. De menar att det kan bli ett väldigt problem för Israel om UNRWA inte fungerar. Då får kanske den israeliska armén ta ansvaret för att transporter går ut till människor innan man dör av svält, eller inte har vatten, el eller mediciner på sjukhuset. Det här är skadligt även för Israel. Förutom naturligtvis först och främst för människorna i Palestina.
Andra organisationer får pengarna
I en intervju med SVT säger biståndsminister Johan Forsell att Sidas beslut är ”väldigt bra”, och att Sveriges humanitära stöd till den palestinska befolkningen inte kommer att upphöra. De 31 miljoner kronor som tidigare var avsedda för UNRWA ska istället bidra till andra biståndsorganisationers arbete. Att andra organisationer skulle ha möjlighet att utföra samma arbete som UNRWA har dock ifrågasatts.
– Det är inte realistiskt. Det går inte att flytta över miljoner och bara tro att det ska tas över av en annan organisation. UNRWA är de enda som har en stark lokal kunskap. Det är de som driver skolorna och sjukstugorna och som är infrastrukturen för många sektorer i Gaza. Det är de som känner folk. Det går inte att ta över. Det behandlas som en bokföringsfråga, men i verkligheten så är det en situation som gör skillnad mellan liv och död, säger Jan Eliasson.
Johan Forssell svarar på kritiken i ett mejl till Dagens Arena.
– Flera andra stora givare har resonerat på samma sätt, bland annat USA, Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Italien, Holland och Finland. Situationen i Gaza är mycket svår, inte minst för kvinnor och barn. Det är avgörande att vi säkerställer att det humanitära stödet går till människor i nöd och inte kommer i närheten av terrorism. Regeringen kommer nu invänta de aviserade utredningarna och återkomma vidare efter det.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.