pensionsbolag Flera av de största pensionsbolagen gör inte vad de borde för att ta hänsyn till miljö, mänskliga rättigheter och bekämpa korruption. Det visar en ny rapport som SvD rapporterar om.
Nästa år börjar nya regler gälla som gör att alla företag med mer än 250 anställda måste redovisa hur de arbetar med frågor som miljö, mänskliga rättigheter och korruption. De stora pensionsbolagen anses ha en stor påverkar i de frågorna, då de ofta sitter i valberedningar när nya styrelseledamöter ska avses.
Men enligt en ännu opublicerad rapport från Söderberg & Partners brister pensionsbolagen när det gäller att väga in hållbarhetsaspekter i sitt arbete.
Det handlar om flera punkter, som bland annat påverkansarbete, arbetet med hållbara investeringar och hållbarhetsambitioner och värdeskapande.
Sammantaget får de tre bolagen Alecta, KPA och Nordea hårdast kritik, men även Skandia, SEB, Länsförsäkringar, Folksam och Swedbank får kritik på minst en punkt.
– Pensionsbolag har otrolig potential att främja hållbarhetsarbete, i och med att de är stora ägare i de största svenska börsbolagen. Men när de sitter i valberedningarna ser vi att det ofta är samma namn som dyker upp som kandidater till styrelserna. Därför är det inte så konstigt att det fortsatt saknas ledamöter med erfarenhet och kompetens inom hållbarhet i styrelserummen, säger Victoria Lidén, analytiker på Söderberg & Partners till SvD Näringsliv.
Enligt rapporten saknas hållbarhetskompetens i 8 av 10 styrelser, där pensionsbolagen arbetat med nomineringen.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.