Just nu pågår fredskonferensen om Syrien i Schweiz. Dagens Arena har talat med Pierre Schori, Sveriges före detta bistånds- och migrationsminister och FN-ambassadör (S), om hur han ser på den pågående fredskonferensen.
I går inleddes Syrienkonferensen där den syriska regimen och delar av oppositionen för första gången samlas. Första dagen var motsättningarna starka och mest optimistisk var nog FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon som sade:
– Efter nästan tre år av krig utgör dagens möte ett bräckligt, men verkligt hopp om fred.
Dagens Arena ringde upp Pierre Schori, Sveriges före detta bistånds- och migrationsminister och FN-ambassadör (S), för att ställa några frågor.
Hur ser läget ut?
– En ömtålig delikat situation i ett otroligt dramatiskt skede. Å ena sidan är det bra att ha mötena, det är otroligt viktigt. Å andra sidan fortsätter kriget. Vad som förvånat mig är att ingen kräver ett omedelbart stopp av vapenleveranser. Vapen förs ju in hela tiden och motverkar förhandlingsprocessen. Det skulle vara en viktig politisk signal att införa ett vapenembargo.
– FN-planen är ju annars det man jobbar med nu. Att man ska ha ett eldupphör, att man ska ge möjlighet till humanitär access, att ha samtal ledda av FN och när man fått till något slags avtal ska FN-trupper få möjlighet att komma in. Det är en fyrapunktsplan.
Vad bör man komma fram till för att det ska anses vara lyckat?
– Eldupphör och vapenembargo. Varför kräver ingen detta? Det är otroligt märkligt. Den svenska regeringen deklarerade att man ska framföra det med kraft och gehör. Sitter man där i delegationen har man ett enormt ansvar och här borde Sverige ta sitt.
Vad finns det för elefanter i rummet?
– Irans icke-medverkan. De är ju också en del av lösningen eftersom de är indirekt inblandade.
Hur ser relationen mellan Ryssland och USA ut på mötet?
– De är överens om grundproblemet. John Kerry och Sergei Lavrov (ländernas utrikesministrar reds anm.) är realpolitiker och vill ha ett slut på kriget.
Vad kan FN göra?
– FN har redan gjort enormt mycket, när ingenting annat går visar det ju sig att det är FN som kan få igång det här. De är ju en neutral makt och det är FN:s stora fördel. Det här är verkligen en situation där FN behövs, både på den politiska och den humanitära sidan för att koordinera hjälpen. De är oundgängliga i den här situationen.
Vad kan Sverige göra?
– Sverige har visat vägen humanitärt i och med att vi gett permanent uppehållstillstånd till de syrier som söker. Vi i Sverige ger också mycket pengar. Men det är ju politiskt som är det viktiga och då är eldupphör väldigt betydelsefullt.
Carl Bildt sade i går att en politisk lösning är enda möjligheten att få ett slut på kriget och uppmanade till kompromisser ”eftersom det är vad förhandlingar handlar om”. Håller du med?
– Absolut, att ha som utgångspunkt att Bashar al-Assad inte får vara med är inte bra. Då talar man inte om politiska kompromisser utan då sätter man ju villkor i förväg. Även om det går att förstå ilskan mot Assad. Det är en svår fråga det där, men kompromisser är absolut nödvändiga.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.