Regeringen vill att arbetsgivarna ska betala för anställdas sjukskrivningar. För att undvika diskriminering görs undantag för funktionsnedsatta. Men undantaget gäller inte Samhall.
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll vill att arbetsgivarna tar mer ansvar för sina anställdas sjukfrånvaro. Enligt regeringens förslag ska arbetsgivarna betala 25 procent av sjukersättningen för anställda som är sjukskrivna i mer än 90 dagar.
Ett flertal undantag finns för att förslaget inte ska slå mot svagare grupper. Exempelvis behöver arbetsgivarna inte stå för kostnaderna för arbetstagare med nedsatt arbetsförmåga till följd av funktionshinder och personer med utvecklingsanställning.
Men dessa undantag gäller inte Samhall. Företaget kommer att behöva betala för sjukfrånvaron för de 20 000 med skyddad anställning – trots att de har nedsatt arbetsförmåga till följd av funktionshinder. Skälet är att dessa personer inte längre är inskrivna på Arbetsförmedlingen. Något som har lett till hård kritik från såväl Arbetsförmedlingen och Samhall.
»Personer anställda vid Samhall kan alltså inte sägas ha en bättre hälsosituation eller mindre omfattande funktionsnedsättningar än de som omfattas av undantaget – tvärtom riktas skyddat arbete vid Samhall AB uttryckligen till de med störst behov av stöd.«, skriver Arbetsförmedlingen i sitt remissvar.
Och Samhall påpekar att de på grund av sitt arbetsmarknadspolitiska uppdrag har runt tre gånger så många anställda som andra företag med motsvarande affärsvolym. De påpekar också att sjukfrånvaron ligger på en hög nivå – i fjol var den nästan 16 procent. Samhall räknar med att kostnaderna skulle öka med 75 miljoner per år som konsekvens av den nya lagen.
– Det är olyckligt att vi inte undantas. De som jobbar hos oss anvisas på samma grunder som de som är undantagna. Vår konkurrenssituation skulle allvarligt försämras på grund av de ökade kostnaderna, säger Albin Falkmer, kommunikationschef på Samhall.
Samhall varnar också för att förlaget kan motverka den långsiktiga målsättningen för personer i en utsatt ställning på arbetsmarknaden och bidra till en minskad benägenhet att anställa personer med funktionsnedsättning.
Men samtidigt har Samhall fått hård kritik för bristande arbetsmiljö på flera arbetsplatser. Om företaget undantas från hälsoväxlingen har de mindre incitament än andra företag att jobba med arbetsmiljön.
– Det håller jag inte med om. Våra medarbetare kräver ett större fokus på arbetsmiljön och tryggare arbetsplatser än andra. Vi tar allvarligt på bristerna och jobbar stenhårt med ett aktivt arbetsmiljöarbete, säger Albin Falkmer.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.