Stockholms it-avtal har kritiserats hårt för hur det drabbar gymnasieskolorna. Nu ska staden satsa 85 miljoner om året på personliga datorer till eleverna. Kortsiktigt och dåligt planerat valfläsk, säger kritikerna.
I mars berättade Dagens Arena om de tunga ekonomiska konsekvenserna av Stockholms avtal med Volvo IT. Avtalet har bidragit till gymnasieskolorna i dag dras med underskott, samtidigt som lärarkritiken är hård: IT-systemet fungerar inte i undervisningen.
Några dagar efter Dagens Arenas avslöjande meddelade skolborgarrådet Lotta Edholm (FP) på sin blogg att alla gymnasieelever i Stockholm ska få tillgång till en egen bärbar dator. Det ska kosta 85 miljoner kronor om året och kommer i gång redan i höst.
– En bärbar dator till varje gymnasieelev är ett av flera sätt att ge mer jämlika förutsättningar för våra elever, en grundpelare i en liberal skolpolitik, skrev Lotta Edholm.
Katarina Lycken Rüter är lärare på Östra Reals gymnasium. Hon är en av dem som i flera år har kritiserat Volvo IT-avtalet och de konsekvenser som det fått för skolorna. Hon är glad för att staden gör en nysatsning och hon tror att utbildningsförvaltningen har förstått vad som gick fel förra gången. Men erfarenheterna är dyrköpta.
– Jag tror att hanteringen av Volvo IT har skadat lärarnas förtroende för utbildningsförvaltningen, säger Katarina Lycken Rüter.
Hon upplever att det bland lärarna nu finns en glädje över att eleverna ska få datorer, men också en oro över kortsiktigheten i politiken. Att Edholms framstressade datorpaket inte kommer att fungera i praktiken.
En annan lärare säger till Dagens Arena att den nya satsningen är “plåster på såren” för det misslyckade Volvo IT-avtalet.
– Jag får känslan att Lotta Edholm vill ha det här på plats i god tid innan valet och att det är därför det ska gå så fort.
I grunden handlar oron om risken för att staden ska upprepa samma misstag en gång till. När Volvo IT-avtalet skulle förhandlas fanns nästan ingen kommunikation med skolorna och lärarna, resultatet blev ett system som är dåligt anpassat för skolornas behov. Man måste låta skolorna beskriva vad man vill med sin IT, menar Katarina Lycken Rüter.
– Vissa skolor har ingen pedagogisk idé på det området. Då är det att kasta pengar i sjön att ge datorer till de skolorna.
Men att låta skolorna ta sina egna beslut tar tid och Katarina Lycken Rüter tycker att staden stressar fram en stor förändring. Men hon säger också att det inte behöver gå som förra gången.
– Då tog man kritiken på allvar alldeles för sent, nu vet man vad som behöver göras och jag har stort hopp om att det kan bli bättre. Men det kommer inte att gå så fort som Lotta Edholm önskar.
Dagens Arena har varit i mejlkontakt med skolborgarrådet Lotta Edholm.
Det finns en oro bland lärarna att satsningen går för fort fram. Varför måste datorerna vara på plats redan till hösten?
– Utbyggnaden är en långsiktig process som inte ska hastas fram. För att satsningen ska lyckas måste varje skola själv få styra vilka behov man har och reformen måste genomföras i dialog mellan skolorna och staden.
I efterhand har förarbetet för Volvo IT-avtalet kritiserats för att skolpersonalen inte var tillräckligt delaktiga i att ställa krav på upphandlingen. Hur ska ni försäkra er om att det är skolornas behov som står i centrum när ni genomför den här stora förändringen?
– Många av de lärare som jag har haft kontakt med välkomnar denna lösning, men säger också att det är viktigt att vi skyndar långsamt och att behoven får avgöra hur snabbt man kan gå fram.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.