Bild: Pixabay.

Bostad Politiker favoriserar sina egna bostadsområden, konstaterar en ny studie. Detta kan bidra till ökad ojämlikhet och segregation. En lösning är att ge mindre välbeställda områden mer politisk makt, menar statsvetaren Olle Folke.

Var politiker bor spelar roll. Det konstaterar en ny studie från Stockholms universitet. Politiker – både höger och vänster – är överrepresenterade i mer privilegierade bostadsområden där icke utrikes födda och högutbildade bostadsägare bor. Och när politikerna i dessa områden själva styr väljer de ofta att inte bevilja bygglov för flerfamiljshus där. 

Forskarna bakom studien har tittat på kommuner där valen 2002, 2006 och 2010 varit jämna mellan blocken. Vid ett majoritetsskifte minskade byggloven för flerfamiljshus i området där de styrande politikerna bodde med så mycket som 10 procent. 

Beslut om flerfamiljshus är ofta omstridda då det kan innebära minskat ljusinsläpp i kringliggande bostäder, påverka trafikförhållanden och öka trycket på kommunala tjänster som sjukvård och barnomsorg. 

– Men det är inte var politikerna bor som ska avgöra var det är bäst att bygga. Nu snedvrids flerfamiljshus bort från de här områdena och det kan bli ett samhällsproblem, säger Olle Folke, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet.

Stärker dagens boendemönster

Risken är att mindre välbärgade bostadsområden drabbas hårdare när byggprojekten hamnar där. Det går också stick i stäv med den politiska viljan att stävja och bryta segregationen i samhället. Olle Folke påpekar att detta snarare stärker det boendemönster som finns i dag. 

Att politiker favoriserar sitt eget område kan handla om att man vill hålla sig väl med grannen, undvika de negativa effekterna av byggprojekt i ”sin egen bakgård”. Eller politikernas medvetna eller omedvetna vilja att skydda värdet på sin egen bostad. Forskarna påpekar att 40 procent av svenskarna tror att politiker gynnar sig själva eller människor nära dem och resultatet av den här studien kan förstärka den bilden, menar Olle Folke.

– Det är mycket som är positivt och bra med våra kommunpolitiker men det här är inte optimalt, säger han.

Bor skevt i förhållande till väljarna

En potentiell lösning kan enligt Olle Folke vara att partierna strävar efter att bättre representera sina väljare. I synnerhet vänsterpartierna. I dag är de som bor i mindre välbeställda bostadsområden underrepresenterade i politiken, framhåller han.

– Det finns en anledning till att politiker bor skevt i förhållande till sina väljare. Det är inte så att de blir rika av att vara kommunpolitiker, utan de kommer från en bättre ekonomisk bakgrund. Man skulle kunna få politikerna mer spridda över områdena. Då får de mindre välbärgade områdena mer politisk makt och en konsekvens kan då vara mer jämnt fördelade bygglov, säger Olle Folke.