Personer med svenskklingande namn får svar från politiker oftare än personer med utländskt klingande namn. Det visar undersökning från Kommunal.
Politiker svarar i större utsträckning på brev från personer med svenskklingande namn än från personer med utländskt klingande namn. Det framkommer i en undersökning som fackförbundet Kommunal har gjort.
Personer med svenskklingande namn fick svar 15 procent oftare, enligt undersökningen. Personerna med svenskklingande namn fick också i snitt 60 procent längre svar.
– Vi måste bryta ner och konkretisera hur rasism kan yttra sig. Namnet är en ingång på arbetsmarknaden. Genom att medvetandegöra hur en sån sak som ett namn kan ha betydelse tror vi att vi kan påverka människor bättre och snabbare få till en förändring, säger Kommunals ordförande Annelie Nordström i ett pressmeddelande.
En kartläggning har också gjorts av i vilken mån 600 personer som finns listade som arrangörer och föreläsare i Almedalen tackade ja till vänförfrågningar på Linkedin från personer med svensk- och utländskt klingande namn. Personen med ett svenskt klingande namn fick ja från drygt dubbelt så många som den med utländskt klingande namn
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.