Hallå där, Gustav Fridolin, språkrör för Miljöpartiet, som traditionsenligt sommartalar i hemstaden Vittsjö imorgon.
Vad kommer du att tala om?
– Jag kommer prata om klimat, jobb och skola. Det är de tre stora utmaningar som vi ser för Sverige och som en ny regering måste ta tag i.
Vad innebär det för Miljöpartiets skolpolitik att kongressen körde över partiledningen och röstade nej till vinster i välfärden?
– Jag förstår det beslutet och har inte förstått det mindre under veckan som har gått. JB-koncernen har helt sänkt förtroendet för den typen av aktörer på friskoleområdet. Här har vi ett företag som tjänat pengar på skolan och som när det inte passar, drar sig ur och lämnar elever och lärare i sticket, så får det inte gå till.
– Men vi tror fortfarande på idén att det ska finnas möjlighet för lärare och föräldrar att driva skolor. Miljöpartiet är fortsatt kritiska till idén att kommunpolitiker ska ha rätt att stoppa någon som vill starta en skola med en annan pedagogisk modell.
Vad vill Miljöpartiet göra åt Stockholms cykelmobbning som vi kunde läsa om i veckan, där bilister sprutar spolarvätska och prejar cyklister av vägen?
– Jag har aldrig upplevt det själv fast jag cyklar så mycket. Det handlar förstås om att bygga fungerande cykelvägar. Stockholm skulle kunna bli en lika bra cykelstad som Köpenhamn. Men det går dock inte att få båda. Dels för att pengarna är begränsade och dels för att utrymmet är begränsat. Städerna är inte bilens arena. Det är inte där bilen behövs.
Hur mycket av talet kommer du att återanvända i Almedalen?
– Det är lite annorlunda att stå hemma. Jag är jättehedrad över att man vill ha mig där på Vittsjödagen varje år. Jag får prata inför människor som inte hela dagarna går och tänker på politik och politiskt positionerade.
Hur skiljer sig ett tal i Vittsjö från ett tal i Almedalen?
– Hemma vill människor veta vad Miljöpartiet vill. I Almedalen ligger fokus på det som handlar om politiskt positionerade. Det är inte vad man säger som räknas, utan olika krystade teorier om varför man säger något.
Hur menar du?
– Det är ett problem vi har i svensk mediebevakning av politiken. Det handlar bara om det politiska spelet. Jag tror inte att det är vad som intresserar medborgarna mest. Jag tror att de vill veta vad vi driver för frågor. Jag tror också att det leder till en avideologisering av politiken. Jag möter många som driver ett politiskt förslag som de verkligen brinner för, men när de kommer till mig så vill de först säga hur många väljare man kan vinna med förslaget och inte varför det är bra.
___________________________________________
Fyra snabba till Gustav Fridolin:
Vad gör du helst på fritiden?
– Helst är jag med min dotter Charlie, och när hon somnat så glor jag gärna på film. Redigt dålig amerikansk action, som The Expendables 2.
Vilken bok eller film skulle du vilja leva i?
– Oj, det var svårt. Jag ser ju gärna på mörka filmer och läser skräck, som John Ajvide Lindqvists böcker. Där vill jag ju inte alls leva. Vilken fråga: Vad ägnar du dig åt för eskapism och vill du leva i det? Nej, jag vill leva här.
Vilken är din mest utmärkande egenskap?
– Att jag är skåning, det går inte en dag utan att någon påpekar att jag är skåning.
Vilken lag bryter du oftast mot?
– Jag cyklar dagligen mot enkelriktat, jag måste göra det för att komma ut från där jag bor. Eller måste och måste. Jag kan ju leda cykeln, men…
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.