Prinsessan Madeleine är långt ifrån den första kunglighet som slagit mynt av sitt namn. Prins Wilhelm gjorde det redan 1925. Foto: Wikimedia commons

Kungligt Ett egyptiskt cigarettmärke drog nytta av den kungliga glansen. 

Det har stormat kring prinsessan Madeleines besked att ge sig in i hudvårdsbranschen. Hon ska sälja hudvårdsprodukter speciellt framtagna för barn.

Det har väckt kritik. Både det faktum att hon startar ett företag, och ska sälja saker till barn.

Prinsessan Madeleine är dock inte den första kunglighet som varit ansiktet utåt för olika företag. Hennes bror Carl Philip har till exempel gjort försök i designbranschen.

Det mest minnesvärda exemplet är ändå ett annat. 1925 gjorde prins Wilhelm reklam för det egyptiska cigarettmärket Melachrino.

Vid den tiden var egyptisk tobak en stor sak på världsmarknaden. I en vida spridd annons ser man en bild på den svenske prinsen och ett kort personligt meddelande:

”På begäran intygas härmed att jag ofta rökt av Melachrinos utmärkta cigaretter och funnit dem besitta en mild och god arom.

Stockholm. Sept. 1925 Wilhelm”.

Det hade varit svårt att föreställa sig i dag, hundra år senare.

Prins Wilhelm var son till Gustaf V och yngre bror till Gustaf VI Adolf. Under några år i början av 1900-talet var han gift med tsar Nikolajs kusin, storfurstinnan Maria Pavlovna, men äktenskapet upplöstes redan 1914.

Därefter bodde prins Wilhelm under resten av sitt liv på godset Stenhammar utanför Flen, där hans namn finns i dag på skolor, vägar och torg.

Under mer än 30 år levde han med den franska skådespelerskan Jeanne de Tramcourt, men deras relation fick aldrig formaliseras. Jeanne de Tramcourt hade titeln ”värdinna” på Stenhammar.

Prins Wilhelm var känd för flera saker utöver sin kungliga börd. Han var författare och gav ut både romaner, resereportage och poesi. Han skrev även sjö- och reseskildringar i Svenska Dagbladet och under 1930-talet var han med och producerade filmer.

Under några år efter andra världskriget var han även ordförande för Svenska PEN.

Hans samtid tycktes inte ha några synpunkter på att prinsen försörjde sig själv och skapade sig ett namn i offentligheten vid sidan av den kungliga titeln.

Prins Wilhelm led under många år av lungemfysem, ett resultat av alla cigaretter, och gick bort 1963.

Jesper Bengtsson