Från vänster: andre vice talman Björn Söder (SD), förste vice talman Tobias Billström (M), tredje vice talman Esabelle Dingizian (MP) och talman Urban Ahlin (S). Foto: Melker Dahlstrand.

Båda de vice talmännen Tobias Billström (M) och Björn Söder (SD) har skrivit runt 20 motioner var. Att talmännen agerar politiskt i riksdagen är problematiskt, tycker statsvetaren Jenny Madestam.

Riksdagens talman, för närvarande Urban Ahlin (S), har det yttersta ansvaret för hur riksdagsarbetet planeras och bedrivs. Talmannen står utanför det partipolitiska riksdagsarbetet och deltar varken i utskottsarbetet, i debatter eller omröstningar i kammaren.

Men till skillnad från talmannen så får de vice talmännen delta i riksdagsarbetet precis som andra riksdagsledamöter, förutom att de inte får delta i debatter. Däremot har de rätt delta i omröstningar, även när de leder sammanträden i kammaren. De har också rätt att skriva och underteckna motioner.

Samtidigt har talmännen ett uppdrag att inte bara representera sitt parti och sina väljare, utan hela riksdagen och Sveriges befolkning.

– Talmännen ska representera hela riksdagen. Det är därför problematiskt när de lämnar in politiskt präglade motioner, enligt statsvetare Jenny Madestam.

Dagens Arena har granskat om de vice talmännen har skrivit eller undertecknat motioner. Det visar sig att både förste vice talman Tobias Billström (M) och andre vice talman Björn Söder (SD) har lämnat in runt 20 motioner var under den allmänna motionstiden som pågått mellan den 29 september och den 10 november. Esabelle Dingizian (MP), tredje vice talman, har inte lämnat in någon motion.

Förste vice talman Tobias Billström har bland annat skrivit motioner om att inte stänga Bromma flygplats, att prioritera bostadsbyggandet i Skåne och att se över användningen av främmande trädslag i skogsbruket.

Andre vice talman Björn Söder har undertecknat motioner som vill förbjuda poliser att bära slöja, förbjuda böneutrop från moskéer samt förbjuda polisen att ha kampanjer för att locka minoriteter eller ett visst kön i rekryteringssyfte.

Statsvetaren Jenny Madestam tycker att det är märkligt att både Tobias Billström och Björn Söder i så hög utsträckning agerar politiskt i riksdagen.

– Det är ovanligt och lite märkligt att de skriver motioner eftersom man som talman ska verka som representant för hela riksdagen. Att lämna in motioner är väldigt politiskt, säger Jenny Madestam.

Fotnot:

Efter publicering har Tobias Billström lämnat följande kommentar:

“Jag roade mig med att kontrollera hur mina företrädare som vice talmän valt att agera.

Det visar sig att under det senaste riksmötet har samtliga vice talmän valt att motionera. Det gäller både Susanne Eberstein, S Ulf Holm, MP Liselott Hagberg, FP samt hennes ersättare på posten, Jan Ertsborn, FP. Faktum är att flera av de uppräknade dessutom lämnat in fler motioner än vad undertecknad gjort, Ulf Holm lämnade bara under riksmötet 2013/14 in inalles 44 motioner. Susanne Eberstein 27, Liselott Hagberg 10 och Jan Ertsborn 23.

Artiklen av Vesna Prekopic tar alltså inte hänsyn till hur tidigare vice talmän, oavsett partitillhörighet, agerat och tycks mest handla om en enskild intervjupersons uppfattning om definitionen av begreppet ”politiskt”, något som alltså varken bekymrat tidigare vice talmän och tydligen inte heller Dagens Arena under perioden före valet. Slutsatserna av detta överlåter jag åt läsarna att dra själva.”