protesterna i chile Protesterna i Chile har nu pågått i nästan en månad, och fortsätter. Dagens Arena har mött en av chilenska Socialistpartiets ledare för att prata om läget i politiken och vad som krävs för att demonstrationerna ska upphöra.
Protesterna i Chile startade den 18 oktober och har i dag pågått exakt en månad. Det som utlöstes av en höjning av biljettpriset till tunnelbanan med 40 öre, har betydligt bredare
– Det beror på den sociala ojämlikhet och de övergrepp som förekommer i Chile, som är ett av världens mest ojämlika länder, säger Karina Delfino Mussa, vice ordförande för Socialistpartiet i Chile, som är den tidigare presidenten Salvador Allendes parti.
Hon besöker Stockholm för att delta på en internationell konferens för socialdemokrater, och säger att hon också är i Sverige för att försöka få regeringens stöd för Chiles sak och offentliga fördömanden av brotten mot mänskliga rättigheter som har skett under protesterna. Enligt uppgifter har 2 000 personer skadats under protesterna, fem har dödats och 200 personer har fått sina ögon förstörda av gummikulor.
När Dagens Arena träffar henne på fredag eftermiddag vill hon ännu inte uttala sig om hur hon ser på svenska regeringens agerande när det gäller situationen i Chile.
– Jag vill hellre uttala mig om det efter helgen, vi kommer ha flera möten om det här i dag, säger Karina Delfino Mussa.
Det är en viktig dag, denna fredag för Karina Delfino Mussa och andra i den politiska oppositionen i Chile: samma dag har beslutats att en folkomröstning ska hållas i april om att ändra den konstitution som kom till under Pinochets diktatur, 1980.
– Konstitutionen har aldrig kunnat ändras i grunden. Man försökte under Michelle Bachelets regeringsperiod, men högern satte sig emot. Konstitutionen bevarar ojämlikheten, genom att statens roll enligt den är väldigt begränsad och genom att en hög röstnivå krävs för att kunna ändra lagar. Därför är den här dagen historisk för Chile: till slut kan vi komma till en ny etapp i vår historia och bygga upp en konstitution under demokratin, säger Karina Delfino Mussa.
Flera jämlikhetsreformer är inte möjliga under dagens konstitution, menar hon.
– I Chile har vi ett pensionssystem, där var och en samlar ihop till sin egen pension på individnivå, och om man vill införa någon slags fördelningsmekanism inom pensionssystemet skulle det vara inkonstitutionellt. Att minska antalet arbetade timmar per vecka till 40 anses anti-konstitutionellt. Ett annat exempel: Nu har vi ett fackförbund per företag, men att branschförhandla tillsammans är förbjudet enligt konstitutionen.
Folkomröstningen i vår ska svara på om folket vill ha en ny konstitution (vilket en undersökning visar att 78 procent av chilenarna vill, enligt The Guardian), men också om hur den ska tas fram. Alternativen är genom en kommitté som består helt och hållet av personer direktvalda av folket, eller om den ska bestå av hälften direktvalda, och hälften parlamentariker. När förslaget om ny konstitution senare är klart, ska en ny folkomröstning hållas om förslaget.
Karina Delfino Mussa har tillit till att det blir en ny konstitution, men hur den ska tas fram återstår att se. Trots överenskommelsen om folkomröstning råder ingen politiska konsensus.
– Högern kommer att rösta nej, trots överenskommelsen vi gjorde i dag. Oppositionen – från kristdemokrater till kommunistpartiet – kommer att rösta ja för att göra om konstitutionen genom en grupp som är direktvald av folket.
Men förutom konstitutionen finns, enligt Karina Delfino Mussa, flera nödvändiga jämlikhetsreformer som kan fattas i parlamentet redan i dag.
– Vi behöver höja lönerna, höja pensionerna som är väldigt låga, sänka priset på mediciner och för kollektivtrafik, stärka sjukvården och sänka parlamentarikernas löner.
Många av Socialistpartiets medlemmar deltar själva i protesterna, säger Karina Delfino Mussa, även om rörelsen är väldigt kritisk mot allt som rör det politiska systemet och inga partiflaggor syns i demonstrationerna. För Socialistpartiet hjälper protesterna delvis till att trycka på för reformer som partiet velat införa redan tidigare.
– Jag tror att de fredliga demonstrationerna hjälper till att genomföra framförallt strukturella förändringar; utan det som händer nu skulle man aldrig kunnat förändra konstitutionen. Jag tror att så länge folket inte ser att deras liv förbättras, kommer protesterna inte upphöra, säger Karina Delfino Mussa.
Sedan protesterna började har kritik riktats mot vilken bild av konflikten som sprids i medier. Svenska debattörer i Dagens Arena menar att svenska medier i början okritiskt spred den bild som regeringsvänliga medier i Chile förmedlade, till exempel genom att fokusera på våld och vandalism från demonstranter istället för att visa fredliga demonstrationer. Chilenska journalistförbundets ordförande beskrev i en debattartikel i Aftonbladet bakgrunden till det låga förtroendet för chilenska medier bland många i befolkningen.
Karina Delfino Mussa är också delvis kritisk mot hur chilenska medier bevakat protesterna.
– I fredags brände man hälften av t-banestationerna och dagen efter visade tv inslag där man försökte hitta vittnen som var emot våldet. Folk de pratade med sa: Jag accepterar inte att man förstör tunnelbanan, men jag är trött på att gå upp så tidigt, arbeta så mycket och tjäna så lite, på att allt är så dyrt, jag har stora skulder och liten pension. Så jag tror att medierna måste fokusera på de grundläggande problemen utan att glömma de våldsamma övergreppen mot mänskliga rättigheter under protesterna.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.