Iowa kan visa sig vara en nyckel i Demokraternas primärval. Både för Hillary Clinton och för Bernie Sanders, skriver Rasmus Lenefors, som har arbetat i båda Obamas presidentvalskampanjer.

Bernie Sanders leder med tre procent. Hillary Clinton leder med åtta procent. Bernie Sanders leder med fyra procent. Hillary Clinton leder med elva procent.

Det är resultaten i fyra aktuella opinionsundersökningar, utförda under i princip samma tidsperiod, inför Demokraternas caucus i Iowa, som inleder primärvalssäsongen.

Utifrån nämnda siffror kan vi konstatera ett par saker. För det första att opinionen är oviss och att olika mätningar de facto ger oss vitt skilda resultat.

Men också, följaktligen, att Hillary Clinton är långt ifrån att kunna känna sig säker på en seger i Iowa. Och det är ett scenario som varken hennes kampanj, väljarna eller experter såg framför sig för en tid sedan.

Hillary Clinton kan, precis som 2008, vara på väg att förlora den nominering som många trodde att hon hade i sin hand. För vi ser nu en amerikansk valrörelse där Clinton närmast förkroppsligar den Washington-elit som väljarna vänder sig mot. Clinton representerar politisk erfarenhet, rutin och kontinuitet. Men det som efterfrågas är reformer, vrede och anti-etablissemang. En Bernie Sanders eller en Donald Trump.

Därför bävar Clintonkampanjen inför att väljarna ska ge sin första dom. För även om Iowa inte ger särskilt många delegater vid Demokraternas partikonvent sätter dess nomineringsmöte tonen för hela primärvalssäsongen. Just eftersom Iowa är först ut. Trots att Hillary Clinton kom tillbaka och vann primärvalet i New Hampshire 2008, och vi sedan fick ett rekordlångt primärval för Demokraterna, hade bilden av att den förväntade vinnaren inte alls var oslagbar satts i och med Barack Obamas vinst och Clintons tredjeplats i Iowa dagarna innan.

Scenariot kan komma att upprepa sig. Även i år kan Iowa visa sig vara en nyckel i Demokraternas primärval. Både för Hillary Clinton och för Bernie Sanders.

Bernie Sanders möjlighet ligger i att vinna båda de första delstaterna, Iowa och New Hampshire, och därigenom visa att det inte är bortkastat att satsa på utmanaren. I primärvalen som följer ligger Sanders i dagsläget långt efter, till stor del på grund av hans svårigheter att attrahera icke-vita väljare. Men två inledande segrar kan förändra förutsättningarna.

För Clinton gäller det omvända. New Hampshire har sedan länge sett svårt ut för henne att ro hem. Men om Clinton inte heller vinner i Iowa kommer hennes kampanj oundvikligen att få en kris-stämpel och säkra ledningar i de följande delstaterna hamnar sannolikt i gungning. Skulle Clinton däremot gå segrande ur Iowa får förhandsfavoriten – vilket hon trots allt fortfarande är – precis den start som både hon och hennes kampanj behöver. Då har Clintonlägret råd med en förlust i New Hampshire utan att behöva känna sig trängd.

Så samtidigt som vi kommer ihåg att vi troligen har en lång primärvalssäsong framför oss bör vi alltså hålla ett extra öga på Iowa. Mycket kan avgöras redan här.

Rasmus Lenefors, har arbetat i båda Barack Obamas presidentvalskampanjer och praktiserade i Hillary Clintons återvalskampanj till senaten. Bloggar om amerikansk politik på rasmuslenefors.se