Feministiskt initiativ har länge drivit frågan om en samtyckeslagstiftning. Sex är något ömsesidigt och att definitionen av våldtäkt är bristande samtycke, säger Sissela Nordling Blanco, talesperson för FI.
I förra veckan svängde plötsligt Socialdemokraterna i frågan om en samtyckeslagstiftning. Moderaterna är fortfarande motståndare.
På måndagen rapporterade medierna om ännu en friande våldtäktsdom. Den våldtagna kvinnan hade en alkoholhalt på över 2,0 promille i blodet, men rätten gjorde ändå bedömningen att det inte kunde ställas utom tvivel att mannen inte uppfattat hur berusad kvinnan var.
Några som länge har drivit frågan om samtyckeslagstiftning är Feministiskt initiativ.
– Det är en viktig markering från samhällets sida att sex är något ömsesidigt och att definitionen av våldtäkt är bristande samtycke, säger FI:s talesperson Sissela Nordling Blanco.
Framför allt menar hon att lagstiftningen ska verka normerande. Men att det inte räcker att ändra en lag, utan att hela rättsväsendet måste ändras i grunden.
– En samtyckeslagstiftning kan verka normerande genom att markera att det innebär en förändrad syn på sex och våldtäkt. I stället för att man måste bevisa på vilket sätt man har gjort motstånd kommer gärningsmannen få förklara på vilket sätt den har förvissat sig om att det finns ett samtycke.
– Rättsväsendet behöver ändra sin kompetens i frågor kring sexuellt våld, mäns våld mot kvinnor, kring genusperspektiv och även kring hbtq-frågor och antirasism. Ett av de största problemen är att många brottsutredningar läggs ned innan de ens kommer upp i rätten. För att lagen ska kunna få effekt krävs ökad kompetens i rättsväsendet.
I den statliga utredning som gjordes 2010, SOU 2010:71, framfördes förslag på en samtyckesreglering. Då fick förslaget inga effekter hos politikerna.Vad är annorlunda nu?
– Det är att feministiska organisationer verkligen drivit frågan och satt press på politikerna, säger Sissela Nordling Blanco.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.