Välfärdsutredningen kommer att föreslå omfattande förändringar av lagen om valfrihetssystem, skriver Kommunalarbetaren. Följden kan bli hårdare krav och ökade möjligheter för kommuner att säga nej till företag.
Den 8 november, tisdag, presenteras Välfärdsutredningen.
En av frågorna som regeringens särskilda utredare Ilmar Reepalu ska se över är lagen om valfrihetssystem, LOV. Lagen låter enskilda få välja bland godkända leverantörer inom exempelvis primärvård och hemtjänst.
– Det är ganska omfattande förändringar vi kommer föreslå, säger Johan Höök, huvudsekreteraren för utredningen till Kommunalarbetaren.
Vilka förändringar det handlar om är oklart. Men utredningen har i uppdrag att klarlägga hur LOV ska klassificeras rättsligt. LOV har hittills setts som en form av upphandling – därmed måste man följa EU:s upphandlingsdirektiv som har strikta regler om vilka krav som kan ställas på utföraren.
Men i och med förändringarna av EU:s upphandlingsdirektiv skulle LOV i stället kunna ses som ett auktoriasationssystem. Något som skulle göra det möjligt att ställa hårdare krav och öka möjligheterna för kommuner och landsting att säga nej till privata aktörer – så kallade uteslutningsgrunder.
– Uteslutningsgrunderna är en sådan sak vi tittat på. Vi har fått signaler från flera att man skulle önska sig fler uteslutningsgrunder, säger Johan Höök.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.