Ilmar Reepalu. Bild: Julia Lindemalm, Sydsvenskan, SCANPIX

Ett vinsttak på sju procent skapar ordning och reda i välfärden, enligt Ilmar Reepalu som samtidigt avfärdar idén om ett lägsta bemanningskrav.

I dag, tisdag, lägger Ilmar Reeplau fram sin utredning om hur vinsterna i välfärden ska begränsas. Utredningen innehåller som väntat ett förslag om ett vinsttak på sju procent plus statslåneräntan på operativt kapital, det vill säga kapital som ägaren investerat i verksamheten.

Om välfärdsföretagen gör större vinster än så måste pengarna återinvesteras i verksamheten.

»En sådan reglering säkerställer att merparten av skatte­medlen stannar kvar i verksamheten och kommer barn, elever, patienter och brukare till del«, skriver Reepalu på Svd:s debattsida.

Enligt tidningen Arbetets beräkningar kommer ett sådant vinsttak medföra att flera miljarder kronor stannar inom välfärdssektorn.

Under åren 2010-2014 har till exempel företag som driver skolor redovisat övervinster på sammanlagt 3,4 miljarder kronor. Inom vården är övervinsterna ännu större, enligt beräkningarna.

Förutom ett vinsttak föreslås också att det ska krävas ett särskilt tillstånd för att bedriva välfärdsverksamhet. Men Ilmar Reeplau avfärdar idén om att införa ett lägsta bemanningskrav.

– Bemanningskrav är som jag ser det väldigt trubbiga instrument, säger han till Ekot.