Med en särskild utbildningssatsning hoppas regeringen få fram 20 000 nya undersköterskor – en yrkesgrupp det råder stort brist på i dag.
Efter samtal med SKL och Kommunal föreslår nu regeringen en utbildningssatsning som riktar sig till dem som är tidsbegränsat anställda inom äldreomsorg och hälso- och sjukvård.
Tanken är att dessa ska kunna vidareutbilda sig till undersköterskor, en yrkesgrupp som det råder stor brist på i dag.
Sammanlagt handlar det om 10 000 utbildningsplatser under 2017-2020 och satsningen beräknas kosta 500 miljoner kronor. Men eftersom många kommer studera på deltid så kommer det handla om minst 20 000 nya undersköterskor, bedömer arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).
– Det gäller i första hand vårdbiträden, men även andra som saknar undersköterskeutbildning. De kan nu utbilda sig till undersköterska, som är ett stort bristyrke. Detta ökar tryggheten för de visstidsanställda. Tack vare kunskapslyftet får de större chans till ett fast jobb, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin till Kommunalarbetaren.
Regeringen vill också förändra de så kallade extratjänsterna, en subventionerad anställning som syftar till att få in långtidsarbetslösa och nyanlända på arbetsmarknaden. Regeringen vill höja subventionsgraden från dagen 75 procent till 100 procent.
Både Kommunal och SKL har tidigare varit kritiska till extratjänster inom vård och omsorg med tanke på den redan hög arbetsbelastningen. Men nu har alltså parterna svängt i frågan.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.