Regeringen väntas fatta beslut om nya asylregler i dag, trots skarp kritik från både remissinstanser och riksdagspartier.
I dag, torsdag, väntas regeringen fatta beslut om den nya hårdare asyllagstiftningen. Lagförslaget innebär att Sverige inför tillfälliga uppehållstillstånd, att rätten att ta hit sina anhöriga begränsas samt att försörjningskraven skärps. Lagen är tänkt att börja gälla från och med den 20 juli och tre år framöver.
– Vår ambition är att det ska vara en tillfällig lag och under de tre år vi nu får på oss kommer vi att ha lättare att klara av etableringen för de som har kommit och också bygga ett europeiskt system som är hållbart, säger migrationsminister Morgan Johansson (S) till SVT Nyheter.
De skärpta asylreglerna har fått hård kritik från både remissinstanser och riksdagspartier.
Förslaget strider mot »Sveriges politiska tradition av att värna rätten till skydd för människor som inte har något annat val än att fly från krig, förföljelse, våld och hot«, skrev exempelvis RFSU i sitt remissvar.
Trots kritiken räknar regeringen med att få igenom förslaget i riksdagen eftersom oppositionen är splittrad i frågan och inte kunnat enas om ett gemensamt motförslag, skriver SVT.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.