Bostad – Fullständigt tondövt av regeringen, säger Martin Hofverberg, chefsekonom på Hyresgästföreningen.

Detta med anledning av att regeringen, trots Riksrevisionens kritik, inte kommer att vidta några åtgärder för att förbättra bostadsbidraget. Förutom att avskaffa det extra bostadsbidraget.

Staten betalar årligen ut nära 5 miljarder kronor i bostadsbidrag till drygt 190 000 hushåll. Ett av bidragets syften är att resurssvaga hushåll ska ha möjlighet att efterfråga goda och tillräckligt rymliga bostäder. Trots detta har trångboddheten i Sverige ökat under perioden 1997-2022. Det konstaterar Riksrevisionen i en granskning de publicerade i höstas.

På grund av att bidragsbeloppet inte har följt med hyresutvecklingen och att andelen hyresrätter minskat under den granskade perioden, har det blivit svårare för hushåll med låga inkomster att efterfråga rymliga bostäder, framhåller Riksrevisionen. 

I rapporten rekommenderar myndigheten regeringen att se över hur bostadsbidraget bättre kan uppfylla sitt bostadspolitiska mål, ”exempelvis genom att den del av bostadsbidraget som baseras på bostadskostnaden följer med hyresutvecklingen”. Men i en skrivelse konstaterar regeringen nu att man lägger granskningen till handlingarna utan att vidta några åtgärder.

Kan utgöra underlag

Regeringen skriver att man välkomnar granskningen och att den kan utgöra underlag för framtida utveckling av bostadsbidraget. De framhåller också att man i budgetpropositionen för 2025 föreslår en nedtrappning av det tillfälliga tilläggsbidraget inom bostadsbidraget. Sedan 2020 har barnfamiljer kunnat få 40 procent extra i bostadsbidraget. Nu sänks nivån till 25 procent och sista juni avskaffas bidraget.

Regeringen anser att ”Riksrevisionens rekommendationer för närvarande inte motiverar några ytterligare åtgärder”.

Hyresgästföreningen är mycket kritiska mot att regeringen inte ser över bostadsbidraget och att de avskaffar det extra bostadsbidraget för barnfamiljer. 

– Regeringen agerar som att levnadskostnadskrisen är över. Och för den med lån innebär de sjunkande räntorna lättnader. Men för hyresgästerna kommer situationen att förvärras. De senaste årens hyreshöjningar sjunker inte undan, de ligger kvar. Att i det här läget avskaffa tillägget i bostadsbidraget är fullständigt tondövt av regeringen, säger Martin Hofverberg, chefsekonom på Hyresgästföreningen.

”Bostadsbidraget avskaffar sig självt”

Han framhäver också att Riksrevisionens granskning missar en stor del av problemet med bostadsbidraget i dag. Enligt en ny rapport från Hyresgästföreningen har andelen av befolkningen som får ta del av bostadsbidraget minskat från 10 procent 1997 till 3 procent i dag. 

– Riksrevisionen har gjort sin analys baserad på den del av befolkningen som får bostadsbidraget, och missar alla som inte kvalar in i det, säger Martin Hofverberg.

Att allt färre kan ta del av bostadsbidraget beror på att inkomstgränserna inte har höjts i takt med löneökningarna. Det gör att endast de med lägre och lägre inkomster kan få det. Om det fortsätter som nu kommer det från 2030 endast vara hushåll med ekonomiskt bistånd som får bostadsbidrag, enligt rapporten. Omkring år 2035 kommer ingen att kunna få det. Bostadsbidraget kommer ha avskaffat sig självt, konstaterar Martin Hofverberg.

– Bostadsbidraget är en selektiv åtgärd och därför behöver vi inkomstgränser. Men det måste hålla jämna steg med löneutvecklingen, annars undergrävs det.

Borde indexeras

Precis som Riksrevisionen framhäver Hyresgästföreningen att boendekostnadsgränsen, de hyror som ersätts av bostadsbidraget, inte ändrats sen 1997, trots att hyrorna fördubblats sedan dess. Som mest ersätts en ensamstående vuxen för 5 300 kronor i hyra i dag. Men hade bidraget följt hyresutvecklingen skulle nivån vara närmare 11 000 kronor. 

Martin Hofverberg anser att bostadsbidraget behöver göras om i grunden, helrenoveras. Det borde indexeras så att det ligger i fas med löne- och hyresutvecklingen, i stället för att vara beroende av aktiva politiska beslut. Till dess borde regeringen förlänga tillägget i bostadsbidraget, menar han.

– Det är inte tillräckligt om man jämför med vad som måste göras, men hellre det än att det avskaffas. Det har ändå hjälp många hushåll, säger Martin Hofverberg.

Dagens Arena söker regeringen för kommentar.