Bara tre av 38 ministrar i regeringen har sjukanmält sig sedan 2006, enligt DN. “Den lilla trovärdighet de hade kvar om sjukförsäkringen försvann idag”, säger Carina Wellton från Solrosuppropet.
Inte sedan Anders Borg rapporterade två sjukdagar i december 2009 har någon i alliansregeringen sjukanmält sig. Det visar Dagens Nyheter granskning av regeringens sjukfrånvaro i dag.
– Det är extra illa att en regering som har skruvat åt tumskruvarna så jäkla hårt för de sjuka själv gör så här, säger Carina Wellton, talesperson för Solrosuppropet, en partipolitiskt oberoende rörelse som arbetar för att skapa opinion mot den nya sjukförsäkringen som de menar är ett “inhumant projekt”.
Statsrådens sjukskrivningar regleras i den så kallade arvodeslagen. Är en minister sjuk ska den rapportera det till Statsrådsberedningen. Avdrag görs med 100 procent för första karensdagen, därefter dras 20 procent per arbetsdag för de följande 13 dagarna.
Inte en enda gång har någon minister under den gångna mandatperioden sjukskrivit sig. Detta trots att DN kunnat visa att 17 ministrar har varit sjuka och frånvarande från jobbet utan att sjukanmäla sig. Carina Wellton har reagerat starkt på granskningen.
– Det finns en lag om hur regeringens sjukförsäkring ska gå till och de följer inte den. De har snävat åt reglerna för alla andra som är sjuka för att de misstänker att det fuskas. Det är ett vidrigt sätt att göra skillnad på folk och folk, säger hon till Dagens Arena.
Enligt statsrådsberedningens rättschef, Christina Weihe, är ministrar alltid i tjänst, även när de är sjuka. De behöver därför inte sjukanmäla sig, säger hon till DN. Men arvodeslagen anger tydligt att ministrar ska sjukanmäla sig om de inte kan uppfölja sitt uppdrag på grund av sjukdom. Konstitutionsutskottets ordförande, Peter Eriksson (MP), menar att regelverket kring statsrådens sjukfrånvaro är tvetydigt – och öppnar för en granskning, säger han till DN.
För Carina Wellton är det självklart att ministrar borde vara tvungna att följa reglerna som alla andra.
– De kan mycket väl vara värda sina arvoden, men de måste också följa reglerna. Om man inte kan gå på möten eller uppfylla sina plikter är man borta på grund av sin sjukdom, och då ska man ha avdrag på arvodet.
Under förmiddagen har hon fått flera reaktioner från personer som är engagerade i Solrosuppropet.
– Många tycker att det görs skillnad på folk och folk. Hur kan de som har försämrat så mycket för alla andra sjuka göra så här själva?
– Man kan inte stifta lagar om hur hårt det ska vara för en långtidssjuk om man samtidigt inte uppfyller kraven för vad som gäller när man själv är sjuk. Det tror jag många som har följt sjukförsäkringen håller med om, säger Carina Wellton.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.