Regeringen har inte lagt ett enda jobbskapande förslag sedan i höstas. Det menar Socialdemokraterna som har sammanställt alliansens propositioner inför valet.
I onsdags eftermiddag gick motionstiden ut för att lämna in förslag till riksdagen inför höstens val. Socialdemokraterna har gått igenom regeringens propositionsförteckning och den ekar tomt på förslag om hur de vill få ned arbetslösheten, menar S.
– Den visar att arbetsmarknadsministern inte kommer att ha lagt en enda proposition som handlar om hur man egentligen får ner arbetslösheten nu när vi går till val i september, säger Mikael Damberg.
Inte heller näringsminister Annie Lööf (C) har lagt några nya förslag vad gäller näringspolitiken, säger han.
– Det är väl ett tecken på att regeringen börjar få det väldigt tomt i förslags- och idélådan när det gäller att klara jobben.
Vad menar ni med jobbskapande förslag?
– Det finns många förslag som vi saknar. Om man tittar på ungdomsarbetslösheten så tycker vi att regeringen borde ha lagt ett förslag om en ungdomsgaranti. När vi talar om företagspolitiken är vi väldigt besvikna på att regeringen inte har lagt något förslag om att bort den andra sjuklöneveckan. Sedan har vi hela riskkapitalsidan som Annie Lööf i flera års tid har talat om att man behöver göra om och få det statliga riskkapitalet att jobba mer i tidiga skeden.
Mikael Damberg är också kritik mot att regeringen inte har lagt ned fas 3, trots beslut i riksdagen om att stoppa den kritiserade arbetsmarknadsåtgärden.
– Riksdagen har flera gånger beställt av regeringen att de ska sluta stoppa in fler människor i fas 3. Men det kommer fortfarande inte något förslag från regeringen om att lägga ned fas 3 och ersätta det med de extra tjänster i välfärden som vi har föreslagit, säger han.
I Aktuellt i onsdags bemötte finansminister Anders Borg (M) kritiken från Socialdemokraterna med att regeringen gör en satsning på jobben med sina nya förslag på utbildningsområdet.
Tycker du inte att satsningar på utbildning är jobbskapande?
– Att regeringen nu tar flera socialdemokratiska förslag är bra, svensk skola behöver fler investeringar. Ett av deras förslag som jag tror kan få effekt på allvar är den minskade neddragningen på högskoleplatser som regeringen föreslår. Egentligen hade regeringen tänkt att dra ned med över 25 000 platser de kommande åren. Nu ska de minska den neddragningen med 10 000 platser. Det är bra för de ungdomar som får chansen. Men det kommer ju att ta ett tag innan det syns i jobbstatistiken, säger Mikael Damberg.
Alliansen har talat om de jobbskapande effekterna med jobbskatteavdrag sedan de bildade regering 2006. Nu har de utlovat en paus för ytterligare jobbskatteavdrag till 2015.
– Allt fler ställer sig frågan: Vad är Moderaternas jobbpolitik nu? Anders Borg har sagt att det är den mest jobbskapande politiken, en politik som regeringen har trott på. Om de nu gör en paus, betyder det att regeringen även gör en paus i sin egen jobbpolitik i två år när vi har 400 000 arbetslösa? Det är en konstig prioritering, säger Mikael Damberg.
Vilka är Socialdemokraternas främsta jobbskapande förslag?
– Det första är investeringar i bostadsbyggande, infrastruktur och den gröna omställningen. Nummer två handlar om att skapa ökad efterfrågan på arbete, det vill säga en modern näringspolitik som satsar på export framför allt. Att skapa förutsättningar för innovation som kan skapa nya varor och tjänster. Nummer tre handlar om en smartare utbildningspolitik. Vi är väldigt förvånade över att regeringen inte väljer att bygga ut yrkeshögskolan eftersom nio av tio som går ut en sådan utbildning får jobb.
Mikael Damberg saknar även förslag från regeringen om hur Arbetsförmedlingen ska fungera bättre.
– Det handlar om att arbetsgivare ska få den arbetskraft som krävs och att arbetslösa måste få den utbildning och de praktikplatser som krävs för att de ska få ett jobb.
Är ni inte rädda för att regeringen ska kopiera era jobbskapande förslag som de i stort sett gjort med era skolförslag?
– Om de tycker att våra skolförslag är bra så har vi minst lika bra jobbförslag som regeringen gärna får använda. Det är lite märkligt att regeringen ger walk over i jobbfrågan. Men vi trivs med att vara motorn i svensk politik och att driva regeringen framför oss. Jobben är fortsatt Sveriges största utmaning och där gör regeringen alldeles för lite, säger Mikael Damberg.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.