Trots att regeringen inte vill ha betyg i årskurs fyra tycks reformen bli verklighet genom en riksdagsmajoritet.
I går beslutade en majoritet i utskottet bestående av allianspartierna och Sverigedemokraterna att regeringen ska genomföra betyg i årskurs fyra och ordningsomdömen för högstadie- och gymnasieelever. Detta trots att det strider mot regeringens egen skolpolitik.
– Det innebär att den nuvarande regeringen nästa år kommer att behöva förbereda införandet av betyg i årskurs fyra. Om det är så att vi inte sitter i regering 2015 får Socialdemokraterna och Miljöpartiet, och ytterst Gustav Fridolin se till så att man förbereder betyg från årskurs fyra, säger folkpartisten Christer Nylander, som är vice ordförande i utbildningsutskottet, till Ekot.
De specificerade 10 miljonerna för betygsreformen och 20 miljonerna för omdömesreformen är med i det betänkande på utbildningsområdet, som riksdagen ska rösta om inom de närmaste dagarna. Det är en konsekvens av att alliansens budget vann i riksdagsomröstningen.
– När utskottets betänkande är färdigt får vi analysera det på utbildningsdepartementet. Vi får vi se vilka insatser vi ska göra utifrån de beslut som riksdagen fattat. Men anledningen till att regeringen utlyst ett nyval är för att vi har gjort klart att vi inte kan regera på en budget som har fel prioritering för Sverige, säger utbildningsminister Gustav Fridolin till Ekot.
Tanken är att reformerna ska införas tidigast 2016.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.