BANKAVGIFT Efter kritik från remissinstanser och Nordeas hot om att lämna Sverige väljer regeringen att gå fram med ett uppmjukat förslag om resolutionsavgift för banker. »En pudel« enligt vissa bedömare – och Bankföreningen är nöjd.
Resolutionsavgiften för banker är till som en slags reserv för staten i tid av kris då banker måste räddas med offentliga resurser. Regeringen hade från början föreslagit att nivån på avgiften skulle höjas jämfört med i dag, och att det inte skulle finnas något slut för att ta ut avgiften. Potten kunde alltså inte bli »full«.
I det omgjorda förslaget som regeringen presenterade i dag höjs visserligen resolutionsavgiften från 0,09 procent till 0,125 procent av garanterade insättningar hos banken för 2017. Men därefter trappas avgiftsnivån ned igen, till 0,09 procent för 2019 och 0,05 procent från och med 2020.
Fonden beräknas vara fylld 2025, då ingen mer avgift därför kommer att tas ut. Det innebär att bankerna då ska ha betalat in motsvarande tre procent av sina garanterade insättningar.
Garanterade insättningar står för den summa som en bank måste ersätta sina kunder med om de drabbas av stora förluster eller kris.
Finansminister Magdalena Andersson förklarade motiven till regeringens beslut för TT:s reporter på en presskonferens under morgonen.
– Vi både höjer och sänker avgiften. Det vi föreslår är att nu när vi har goda tider ska vi skynda oss att bygga på den här resolutionsreserven, men sedan föreslår vi att man trappar av avgiften, i takt med att man inför en bankskatt, säger Magdalena Andersson.
Finansministern uppger att en bankskatt bör kunna vara på plats till 2019.
Magdalena Andersson svarar inte på frågan om hur hotet från Nordea om att lämna Sverige om det ursprungliga förslaget skulle införas har påverkat det förslag de nu lägger fram.
– Många remissinstanser har påpekat att det vore bra att ha en bortre gräns för den här resolutionsreserven, inte minst våra tillsynsmyndigheter, säger finansministern.
Magdalena Andersson var under presskonferensen tydlig med att alla banker verksamma i Sverige kommer tvingas betala en bankavgift här, oavsett var huvudkontoret ligger.
»Det kan ses som en pik mot Nordea« kommenterade SVT:s reporter Knut Kainz Rognerud.
»Det minskar Nordeas incitament att flytta« skriver DN:s ekonomireporter Birgitta Forsberg.
Anders Billing, ekonomichef på Ekot Sveriges Radio uppfattar förslaget sammantaget som att regeringen har backat ganska kraftigt:
»Som jag bedömer det är det här en rätt stor eftergift både mot remissinstanserna och även bankernas syn på detta – det innebär en kraftig mildring mot det förslag som lades.«
»Det är en stor pudel« skriver SvD Näringslivs reporter Frida Bratt, och syftar framförallt på att regeringen backar från att ta ut resolutionsavgiften utan tidsbegränsning.
Och Bankföreningens vd Hans Lindblad är nöjd med regeringens svängning:
»De har lyssnat« säger han till SVT Nyheter.
Martin Klepke, ledarskribent på Arbetet kommenterade regeringens nya förslag om resolutionsavgift på Twitter:
»Regeringen går vidare med en höjning av avgifterna för banker, trots hot om Nordeaflytt. UTMÄRKT!«
Nordea vill inte kommentera det nya förslaget ännu:
– Det har vi inga ytterligare kommentarer till. Vi har precis tagit emot det här, säger Petter Brunnberg, presschef på Nordea till SvD Näringsliv.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.