Regeringen och alliansen har nu enats om migrationspolitiken.
Artikeln uppdateras löpande.
Regeringen och allianspartierna är nu eniga om migrationspolitiken. På en pressträff strax innan lunch på fredagen presenteras vad man kommit fram till.
– Bakgrunden är att vi har ett väldigt allvarligt läge, sa arbetsmarknadsminister Ylva Johansson vid pressträffens inledning.
– Sverige ställer sig upp och samarbetar i ett svårt läge, fortsatte Ylva Johansson och påpekade att övriga EU-länder måste göra mer.
– Alla partier har fått ge och ta och samtalen har varit mycket konstruktiva, fortsatte arbetsmarknadsministern.
Överenskommelsen innehåller 21 punkter och däribland tillfälliga uppehållstillstånd och ett utvidgat rut-avdrag. Dock ska barnfamiljer undantas från de temporära uppehållstillstånden.
– Temporära uppehållstillstånd har varit centrala för Moderaterna i de här förhandlingarna, sa Elisabeth Svantesson under presskonferensen och meddelade att hon var nöjd över att det var något man har fått igenom.
Miljöpartiet förklarade å sin sida att man är nöjd med att ha fått igenom att barnfamiljer undantas från de temporära uppehållstillstånden.
– Vi behöver göra den svenska lagstiftningen något mer lik den europeiska, sa Folkpartiets Erik Ullenhag under pressträffen.
Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet står utanför överenskommelsen.
– Regeringen har valt att stänga dörren för Vänsterpartiet i förhandlingarna. De har valt att gå Moderaterna till mötes i en väldigt restriktiv riktning. Vi kommer kommentera alla delar på en presskonferens efter regeringens presskonferens, säger Nooshi Dadgostar, partiets förhandlare, till Aftonbladet.
Det här innehåller överenskommelsen:
- Temporära uppehållstillstånd blir huvudregeln under tre års tid. För kvotflyktingar, ensamkommande barn samt för barnfamiljer är regeln fortfarande permanenta tillstånd.
- Alla kommuner ska ta emot flyktingar. “Vi har enats om ett extra stöd till kommunerna” sa Morgan Johanson under pressträffen.
- Snabbspår införs.
- RUT utvidgas och RIT-avdrag införs.
- Skolan: Friskolor ska få ta emot nyanlända och nyanlända som är lärare ska få kunna undervisa. Kommunerna får större möjlighet att placera barn i andra skolor än närliggande.
- YA-jobb utvidgas.
- Praktikplatser för nyanlända inom privat och offentlig sektor införs.
- Svårare att få försörjningsstöd.
- Begränsad föräldrapenning.
- Fler kvotflyktingar till Sverige och mer omfördelning inom EU.
- Ökningen av antalet ensamkommande flyktingbarn ska ses över.
- Rätt till dagersättning för personer med av- eller utvisningsbeslut tas bort
- Ökat bostadsbyggande och tillfälliga lättnader i plan- och bygglag införs.
- Kortad handläggningstid.
- Svenskundervisning redan under tid som asylsökande.
- Möjlighet till utbildningsplikt införs.
- Resultatet av EU-förhandlingar om snabbare avslag avseende ogrundade ansökningar och ansökningar från säkra länder ska implementeras i Sverige.
- Sverige ska söka tillgängliga EU-medel för att underlätta flyktingsituationen.
Artikeln kommer att uppdateras.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.