Regeringen ska se över presumtionshyror i nyproduktion. Från bostadsbolagen uttrycks hopp om att utredningen om marknadshyror, den som fick S+MP-regeringen fälld, ska dammas av. Men SD säger ”definitivt nej” till förslaget.
Efter ett uppmärksammat domslut i Svea hovrätt förra sommaren, där det slogs fast att en skälig höjning av presumtionshyror inte får vara högre än hälften av den årliga procentuella höjningen i övriga beståndet, har regeringen nu sagt att den ska se över domslutet och presumtionshyrorna.
– Vi välkomnar det här. Den där domen skapar utmaningar för nyproduktion, inte minst nu när vi har ett tufft läge med minskat bostadsbyggande, säger Fastighetsägarnas VD Anders Holmestig.
Han menar att domslutet måste hanteras då den har skapat en egen modell för hyressättning i nyproduktion, som krasst innebär ett tak för hyresutvecklingen. Detta kritiseras även av Hyresgästföreningen som vill värna om förhandlingssystemet.
– Det har alltid varit vår ingång att höga hyror ska ha en lägre utveckling så att de med tiden kommer in i övriga hyresstrukturen. Men det här blir en tydlig hyresreglering som tar bort flexibiliteten från parterna, säger Martin Hofverberg, chefsekonom på Hyresgästföreningen.
Kent Persson, samhällspolitisk chef på Heimstaden, menar att Svea hovrätts tolkning av lagstiftning hotar hela branschen och hyresrätternas framtid. Det är redan svårt för bolagen att få ihop kalkylerna och med en så låg hyresutveckling kommer allt färre välja att investera i hyresrätter, menar han.
– De hyreshöjningar som genomförs för befintligt bestånd täcker inte de kostnadsökningar fastighetsägarna har. För nyproduktionen blir det dessutom bara hälften i årlig höjning och innebär en ännu större förlust. Det innebär i praktiken att nyproduktionen är död i Sverige, säger Kent Persson.
Regeringen har ännu inte sagt något om vad den vill göra med presumtionshyrorna. Johan Davidsson, bostadsministerns statssekreterare, har bara sagt om domslutet att ”det inte har blivit en lyckad situation”. Men från bostadsbolagen uttrycks hopp om att den ska väcka liv i utredningen om fri hyressättning i nyproduktion. Den som fick S+MP-regeringen att falla sommaren 2021.
– Det finns redan en omfattande utredning som är klar att skickas ut på remiss. Det borde gå ganska snabbt att ha ett färdigt förslag, säger Kent Persson och understryker att läget är akut och att det skulle ta för lång tid att utreda andra lösningar.
Fri hyressättning i nyproduktion, även kallat marknadshyror, innebär att hyresvärd och hyresgäst själva förhandlar fram en ingångshyra. Hyran höjs sedan varje år efter ett index, precis som för kommersiella lokaler. Det skapar en förutsägbarhet både för branschen, fastighetsägare och hyresgästen, menar Kent Persson.
Det blev ett ganska stort liv sist utredningen skulle läggas fram. Vad tror ni är annorlunda nu?
– Det är inte vår roll att navigera det politiska landskapet. Vi beskriver hur vi ser på detta och vilka förutsättningar vi önskar. Sen måste det politiska systemet väga samman det, lägga fram förslag som löser samhällsproblemen och söka stöd för att få igenom det i riksdagen, säger Kent Persson.
Fastighetsägarna uttrycker sig mer försiktigt om fri hyressättning.
– Det finns intressanta delar i utredningen, men andra möjliga vägar att gå. Det är dumt att låsa upp sig för mycket och utredningen rörde upp ganska mycket damm när den kom. Vi skulle vilja ha en konstruktiv debatt om problemet men först får regeringen se över domarna, sen får vi se, säger Anders Holmestig.
Martin Hofverberg tror inte att regeringen kommer att damma av utredningen om fri hyressättning.
– Jag tror att det är för färskt i minnet vad som hände 2021. Det är nog inget den här regeringen kommer vilja ta strid om. I så fall vet de att vi kan mobilisera. Däremot tror jag att man ser på hovrättsdomarna som ett problem. Vi har gärna en dialog med regeringen för att titta på tillämpningen av hyreslagen för att återfå den ursprungliga betydelsen, säger han.
Att det krisar i branschen och bostadsbyggandet tvärnitar beror troligtvis inte på domslutet, framhåller Martin Hofverberg. För att lösa den problematiken ser Hyresgästföreningen en riskdelning mellan kommun, stat och bostadsbolag, Till exempel genom förmånliga bygglån.
Dagens Arena ringde upp Sverigedemokraterna, som varit kritiska mot marknadshyror, för att höra om de har ändrat inställning sedan samarbetet med regeringen, där partierna är positiva till fri hyressättning.
– Vi skulle inte stödja ett förslag om marknadshyror om det läggs fram i dag. Däremot kan vi prata med regeringen om alla frågor, men i den här har man inte kontaktat oss, säger Mikael Eskilandersson, Sverigedemokraternas bostadspolitiske talesperson.
Så finns det en möjlighet att ni ändrar er ståndpunkt efter samtal med regeringen?
– Vi säger definitivt nej till fri hyressättning. Regeringen kan söka stöd hos oss för en förändring av systemet för presumtionshyror, men inte en sådan förändring.
Har ni något förslag på annan förändring?
– Vi har börjat titta på frågan men inte landat i en fast ståndpunkt, säger Mikael Eskilandersson.
Dagens Arena söker regeringen för kommentar.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.