Uppsala Universitet. Foto: Tommi Bergman/Flickr.
Uppsala Universitet. Foto: Tommi Bergman/Flickr.

Regeringen vill återinföra möjligheten att få högskolebehörighet genom arbetslivserfarenhet.

En ny utredning ska se över systemet för tillträde till högre utbildning. Det skriver ministern för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson (S) i en debattartikel i dag.

Utredaren ska bland annat lämna förslag på hur högskolebehörighet ska kunna uppnås genom arbetslivserfarenhet.

Tidigare kunde man få tillträde till högskolan genom den så kallade 25:4-regeln. Personer som fyllt 25 år och arbetat i minst fyra år fick grundläggande behörighet till högskolestudier. Systemet avskaffades dock av den borgerliga regeringen 2008.

Enligt en färsk rapport från tankesmedjan Katalys ökade under många år andelen studenter vars föräldrar hade kortare utbildningar och som kom från arbetarhem. Men de senaste åren har utvecklingen stannat av. Enligt Katalys har en lång rad beslut påverkat den social snedrekryteringen, bland annat just avskaffandet av 25:4-regeln.

Samuel Engbom, samhällspolitisk chef på TCO, är positiv till förändringar som gör det lättare för personer med några år i yrkeslivet att börja på eller återvända till högskolan.

– Många som har några år i yrkeslivet vill vidareutbilda sig på högskolan men de missgynnas av dagens tillträdessystem. För att underlätta omställning och möta dagens behov av rörlighet på arbetsmarknaden måste vägarna till högre utbildning bli fler och mindre snåriga, säger han i ett pressmeddelande.