I morgon väntas regeringen lägga fram ett nytt lagförslag om enklare ledighetslagstiftning. Men en konsekvens av förslaget är att det i framtiden kommer att bli svårare att få ledigt för fackliga utbildningar.
– Syftet kan inte vara annat än att försvaga fackföreningarnas roll på arbetsmarknaden och flytta makt från anställda till arbetsgivare, skriver Anders Ferbe för IF Metall och Tobias Baudin för Kommunal i en debattartikel.
Förslaget innebär flera försämringar för arbetstagaren. Arbetsgivaren kommer att få rätt att skjuta upp en facklig utbildning med upp till sex månader och arbetstagaren ska ha varit anställd i minst sex månader för att få rätt att gå en fackkurs. Kommunal och IF Metall menar att lagförslaget innebär en maktförflyttning från arbetstagare till arbetsgivare.
– Tillsammans med försämringarna i a-kassan, uppluckringen av visstidsanställningarna i lagen om anställningsskydd, försämringarna i semesterlagen och nedprioriteringarna kring arbetsmiljöarbetet blir det tydligt att syftet är att försvaga facket, skriver Anders Ferbe och Tobias Baudin.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.