Foto: skärmdump från regeringen.se
Foto: skärmdump från regeringen.se

Regeringen vill se över trakasserier, avhysningar och utnyttjande av EU-migranter. Det presenterade regeringen i sitt åtgärdspaket för utsatta EU-medborgare som vistas tillfälligt i Sverige.

I dag onsdag presenterade regeringen ett åtgärdsprogram för utsatta EU-medborgare som vistas tillfälligt i Sverige. Justitieminister Morgan Johansson presenterade tre områden som ska ses över.

– Jag vill inte införa någon lösdriverilagstiftning, men det finns tre inslag vi inte kan acceptera: Om de människor som tigger utnyttjas och exploateras, om det växer upp hundratals spontana bosättningar på allmän, privat eller kommunal mark, och trakasserier och våld mot de människor som ber om pengar, säger han.

Regeringen tillsätter utredningar som ska se över eventuella lagändringar och åtgärder på de tre områdena. Enligt Morgan Johansson är det inte särskilt stor skillnad mellan regeringens och moderaternas förslag om att underlätta avhysningar av EU-migranter.

– Det behöver inte vara dåligt. Jag tror att det är bra med breda uppgörelser inom det här området. Ett tiggeriförbud är dock inte aktuellt, säger Morgan Johansson.

Efter presskonferensen fick Morgan Johansson frågan var migranterna ska ta vägen när de blir avhysta.

– Det är faktiskt inte en fråga som staten kan lösa, säger han.

Under presskonferensen framkom också att regeringen vill ge polisen ett särskilt uppdrag att ta fram åtgärder mot våld och trakasserier mot EU-migranter. Den vill också se över tilläggsdirektiv till människohandelsutredningen, för att stoppa utnyttjande och exploatering av EU-migranter.

En annan viktig del i åtgärdspaketet är Sveriges avtal med Rumänien som ingicks i juni. Länderna ska samarbeta på tre områden: barns situation, jämställdhetsfrågor och kvinnors situation och välfärdsutveckling.

Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér betonar arbetet som civilsamhällesorganisationer står för.

– Det finns ett enormt engagemang hos frivilligorganisationer i Sverige bland kyrkor, NGO:s, barnrättsorganisationer och kvinnoorganisationer. Och många av dem har sedan tidigare påbörjat ett samarbete med Rumänien och det vill vi också arbeta vidare på, säger hon på presskonferensen.

Den nationella samordnaren Martin Valfridsson har etablerat ett nätverk av frivilligorganisationer som jobbar för EU-migranternas förbättrade liv.

Just nu sätts en arbetsgrupp ihop med medlemmar från de båda länderna som ska träffats i september. Då ska det ordnas en konferens där även berörda ministrar från Rumänien bjuds in.

– Vi kommer att komma ut därifrån med en väldigt konkret handlingsplan runt de här punkterna. Det kommer också vara tydligt hur vi följer upp det – det kommer följas upp årligen för att se till att vi gör något, att det inte bara blir ett papper.

En viktig faktor, säger Åsa Regnér, är strukturfonderna som Rumänien har till sitt förfogande. Det handlar om ett strukturfondsprogram på sammanlagt 31 miljarder euro för sju år. Hon ser positivt på att den ansvariga ministern för detta, som själv är rom, är inriktad på att använda medlen mot de utsatta grupperna i Rumänien.