Fredrik Reinfeldt varnade i söndagens Agenda för att nya skattesänkningar kan skapa oordning i ekonomin – och för att Sverige riskerar inflation. “Inte seriöst”, säger LO-ekonomen Torbjörn Hållö.
Så sent som före jul stred de borgerliga allianspartierna i riksdagen för sänkt skatt för höginkomsttagare. Men i vårbudgeten har de lagt om kursen. I söndagens Agenda förklarade Fredrik Reinfeldt regeringens tvära kast i finanspolitiken. Svensk ekonomi växer – nästa år väntas tillväxten ligga på 140 miljarder kronor – och då bör man bygga upp skyddsvallar för att möta nästa lågkonjunktur, förklarade han.
Skyddsvallarna ska byggas genom ett stopp för skattesänkningar och jobbskatteavdrag fram till åtminstone 2016, samt besparingar på bland annat myndigheter och studiebidrag till studenter.
– Att han blandar ihop struktur- och konjunkturreformer på det här sättet är helt bisarrt, säger LO-ekonomen Torbjörn Hållö säger till Dagens Arena.
Under de senaste åtta åren har regeringen drivit linjen att skattesänkningar och jobbskatteavdrag leder till fler jobb. Nu hävdar Fredrik Reinfeldt att skattesänkningar i stället kan skapa “oordning i ekonomin” och försämra svensk konkurrenskraft.
– När regeringen genomförde det första och största jobbskatteavdraget 2007 var det verkligen drag i svensk ekonomi. Då antog man skattesänkningen som en strukturreform; man ville göra större skillnad mellan att arbeta och att inte arbeta. Nu försöker man i efterhand beskriva jobbskatteavdraget som ett slags konjunkturinstrument. Det är väldigt märkligt och inte seriöst, säger Torbjörn Hållö.
Torbjörn Hållö tror att Reinfeldt och Borg försöker skriva om sin regeringshistoria med den nya finanspolitiken.
– De är väl lite obekväma med sitt eftermäle och försöker nu hitta en historia om att de har gjort vad de har kunnat. Men det är en orimlig beskrivning om man tittar på siffrorna bakåt. Då är det uppenbart att de har bränt på ordentligt i goda tider och varit snål i sämre tider. Det visas inte minst av att statens finanser var i rätt bra skick under krisåret 2009 när man borde ha investerat mer, medan man har ett stort underskott i år som är ett hyfsat mellanår.
Med den ökande tillväxten finns även en överhängande risk för inflation i Sverige, varnade Fredrik Reinfeldt i Agenda.
– Det måste han vara ensam i världen om att vara orolig för, säger Torbjörn Hållö.
– I Sverige har vi snarare en diskussion om att Riksbanken bör sänka räntan för att motverka en deflation. Vi har inget inflationstryck alls, Reinfeldts uttalande är jättekonstigt.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.