Martin Nyberg, avtalssekreterare och Linda Palmetzhofer, förbundsordförande för Handels. Foto: Maja Lindenbaum.

Avtalsrörelsen 2025 Fackförbundet Handels och arbetsgivarorganisationen Svensk Handel är överens om nya kollektivavtal inom detaljhandel, lager och e-handel. Det blev klart på fredagsförmiddagen. 

Avtalet innebär löneökningar med 2 003 kronor på två år inom detaljhandeln och 1 925 kronor inom lager och e-handel. Lager och e-handelsavtalet innehåller också för första gången en arbetstidsförkortning.

Handels ordförande Linda Palmetzhofer menar att de nya avtalen kommer göra skillnad i medlemmarnas vardag.

– Jag är särskilt nöjd med fyra stora saker. Att vi har fått igenom låglönesatsningen och fått in en mertidsersättning för de med deltidsanställning som jobbar utöver sitt kontrakt. Arbetstidsförkortningen på lagersidan och att ob-ersättningen hålls oförändrad är andra saker som är bra med det nya avtalet.

Mertidsersättning

I dag jobbar sju av tio butiksanställda deltid, något som ofta inte är ett frivilligt val. Handels chefsekonom Stefan Carlén menar att det nya avtalet blir särskilt viktigt med tanke på hur läget ser ut i branschen – med många deltidsanställda som har svårt att leva på sin lön. Utöver en fortsatt hög löneökningstakt lyfter han den mertidsersättning som parterna har kommit överens om, som innebär att anställda i detaljhandeln får extra betalt när de jobbar utöver sitt kontrakt. Precis som heltidsanställda får vid övertid.

– Mertidsersättningen kan ju strukturellt innebära att man får upp timmarna på sitt kontrakt och att vi kan få en bättre bransch med en ersättning som fungerar. Det kanske inte kommer lösa alla problem, men det är ett steg i rätt riktning, säger Stefan Carlén.

Enligt fackförbundet är det en stor framgång. Det gör att det blir dyrare för arbetsgivarna att missbruka deltidsanställningar, något som i sin tur kommer leda till fler timmar på kontraktet, enligt Handels. Reglerna om mertidsersättningen börjar gälla först 1 april 2026.

Förhandlingarna som påbörjades i början av februari har varit tuffa enligt båda parter.

– Det har varit intensivt, särskilt nu mot slutet. Vi avslutade mitt i natten och påbörjade igen på morgonen. Men det har samtidigt varit konstruktivt och god stämning i förhandlingsrummet. Båda parter har jobbat för att vi ska kunna enas om ett avtal. Det känns väldigt kul att kunna leverera det till alla våra medlemmar, säger Linda Palmetzhofer.

Utmanande krav

Över 200 000 handelsanställda får snart nya avtal, som också berör över 1000 företag. Arbetsgivarorganisationen Svensk Handel beskriver fackens krav som utmanande, särskilt i en tid då många företag kämpar med att ta sig ur lågkonjunkturen.

– Vi har fått förhålla oss till ett högt märke och det kommer vara en utmaning för handeln att bära. Samtidigt vill vi fortsätta vara en jobbskapande motor. Därför har vi tagit vårt ansvar och tecknat det här avtalet, säger Ola Axelsson, förhandlingschef på Svensk Handel.

Trots svårigheterna är även Svensk Handel nöjda med avtalet.

– Företagen får en förutsägbarhet och arbetsfred för två år framåt, säger Sofia Larsen, vd för Svensk Handel.

Sofia Larsen, vd för Svensk Handel.

Försvarat ob

I förhandlingarna ville arbetsgivarsidan sänka och omfördela ob-ersättningen. Det väckte stark kritik hos både anställda och facket. Men det är något facket har lyckats försvara i avtalet. Ersättningen kan ge butiksanställda 3-4000 kronor mer i månaden och kan vara avgörande för om man klarar räkningarna överhuvudtaget, menar Stefan Carlén. Framåt gäller det för facket att fortsätt arbeta för att minska andelen arbetande fattiga.

– Att fortsätta jobba på att man får tillräckligt många timmar på kontraktet så att man har en lön man kan leva på kommer att vara en viktig uppgift. Att helt enkelt minska andelen som har kontrakt som ger löner under fattigdomsgränsen, säger Stefan Carlén.

Maja Lindenbaum