Konstitutionsutskottet kritiserar regeringen i rekordmånga tio fall, bland annat för erkännandet av Palestina som stat.
När Konstitutionsutskottets årliga granskning presenterades på tisdagen så framfördes kritik mot regeringen i 10 fall av de 21 som hade granskats gällande den nya regeringen. Rekordmånga, enligt KU:s ordförande Andreas Norlén (M).
Han valde att lyfta tre ärenden: regeringsförklaringens erkännande av Palestina som stat, vårdvalsfrågan samt beslutet att frysa Förbifart Stockholm.
Kritiken när det gäller Palestina-frågan grundar sig i att det utifrån framstod som om regeringen hade fattat beslut i frågan i förväg. Utskottet menar att Utrikesnämnden borde ha fått yttra sig i frågan innan erkännandet. Utrikesminister Margot Wallström anses ha ett särskilt ansvar och statsminister Stefan Löfven ett övergripande ansvar när det gäller Palestina-frågan.
Vänsterpartiets representant i KU, Mia Sydow Mölleby, påpekar att man får säga saker i regeringsförklaringen som inte är beslutade:
– Det var uppenbart en ambitionsförklaring, sa hon.
KU:s granskningsbetänkande var i det närmaste enhälligt, vilket är ovanligt. Endast två reservationer lämnades, båda från Sverigedemokraterna.
– Vi har inte varit nöjda med tvistigheterna i KU under de två senaste mandatperioderna och därför har vi velat sträva efter enighet, sa vice ordförande Björn von Sydow.
Utöver de 21 fall som den nya regeringen granskades i, granskades även den förra regeringen i sju fall.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.