Aktivitetsersättning Över 38 000 unga har aktivitetsersättning men en tredjedel har inte deltagit i någon form av aktivitet. »Aktiviteterna måste anpassas bättre till de här personerna«, säger Malin Olsson, Inspektionen för socialförsäkringen.
Antalet unga som får aktivitetsersättning, vilket tidigare ingick i det som förut kallades förtidspension, blir allt fler. Förra året fick 38 695 personer aktivitetsersättning, en ökning med över 45 procent jämfört med 2010.
2003 avskaffades förtidspension för unga och ersattes bland annat med aktivitetsersättning, som beviljas högst tre år i taget. Syftet var att aktivera de unga och tillsammans med Försäkringskassan göra upp en plan för återgång till arbete.
En ny rapport från Inspektionen för socialförsäkringen visar dock att nästan två tredjedelar av alla unga med aktivitetsersättning går vidare till permanent sjukersättning.
För de personer som inte har arbetsinkomster sedan tidigare innebär det att man tvingas leva på en låg försörjningsnivå, 8 960 kronor per månad.
Och fler män än kvinnor bli beviljade sjukersättning, 68 procent av männen respektive 61 procent av kvinnorna.
– Vi vet inte varför män blir beviljade sjukersättningen i högre utsträckning. Även när vi tittar på fördelningen av diagnoser kvarstår skillnaden, säger Malin Olsson, författare till rapporten.
Rapporten visar också att ungefär en tredjedel av alla unga som haft aktivitetsersättningen inte deltagit i några aktiviteter alls, exempelvis arbetsplatsnära aktiviteter som att hjälpa till på ett café, träning eller utbildning. En förklaring kan vara att de ansett vara för sjuka för att kunna delta i aktiviteterna. En annan förklaring kan vara att utbudet aktiviteter är för litet.
Och enligt myndigheten kan man inte utesluta att en del av dem som gått vidare till sjukersättningen hade kunnat återfå åtminstone någon arbetsförmåga om personerna i fråga hade deltagit i rätt aktiviteter.
– Detta handlar om människor som är ganska sjuka och som inte alltid har förmågan att delta i de aktiviteter som Arbetsförmedlingen tillhandahåller. Aktiviteterna skulle behöva vara mer anpassade till den här gruppen, de behöver vara med förberedande och stödjande.
Inspektionen för socialförsäkringen anser också att regeringen bör utreda om man i vissa fall kan ställa krav på att delta i aktiviteter.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.