Löneskillnaden mellan tjänstemän och arbetare har aldrig varit så stor som i dag. Kvinnors lön fortsätter vara lägre än mäns. Detta framkommer i LO:s lönerapport 2015.
För varje år som har gått sedan 1994 har löneskillnaden mellan tjänstemän och arbetare ökat.
I dag tjänar den genomsnittliga tjänstemannen 36 600. Det är 47 procent mer än den genomsnittliga arbetaren, vars lön ligger på 24 900. För 20 år sedan tjänade tjänstemän 35 procent mer i lön än arbetarna, skriver LO i sin lönerapport för i år.
Anmärkningsvärda skillnader, enligt Torbjörn Johansson, avtalssekreterare på LO.
– Arbetsgivarna betalar tjänstemännen mer, de har bättre lönedrivning samtidigt som en del av arbetarna inte har någon lönedrivning alls. Marknadskrafterna har mer i ryggen, säger han till Dagens Arena.
Skillnaden mellan mäns och kvinnors löner minskade som mest på 60- och 70-talet. Sedan dess har det endast skett en marginell minskning av löneskillnaden mellan grupperna.
Genomsnittslönen för män är i dag 17 procent högre än kvinnors. Störst skillnad mellan könen gäller tjänstemännen, där skillnaden går upp till 24 procent i genomsnitt.
– Fortsätter det såhär så kommer det ta 90 år innan kvinnor och män har lika löner, säger Torbjörn Johansson.
LO har tagit fram långsiktiga mål för att styra trenden i en annan riktning. Trots detta har LO-samordningen svårt att komma överens.
– Vi har inte gemensamma förhandlingar, vilket försvårar arbetet att hitta en lösning. Uppförsbacken blir bara brantare och brantare för varje år som vi inte har samordning, säger Torbjörn Johansson.
Han anser att både klass- och jämställdhetsfrågorna är viktiga att arbeta med, men vill ändå prioritera jämställdheten i lönen.
– Arbetande kvinnor blir i nuläget dubbelt diskriminerade, de blir en ny underklass på det här sättet, säger Torbjörn Johansson.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.