Arbetsvillkor Stat, kommuner och regioner har en skyldighet att vidta åtgärder för skäliga arbetsvillkor vid offentliga upphandlingar. Men uppföljningen är dålig och det finns uppgifter som pekar på att arbetstagarna utnyttjas. Detta ska därför granskas närmare av Riksrevisionen.
I många av sina upphandlingar ska myndigheterna ställa krav på att de som utför arbetet har skäliga arbetsvillkor. Men misstankar om brister i uppföljningen har lett till att Riksrevisionen nu ska granska hur det arbetet utförs.
– Få myndigheter följer upp de arbetsrättsliga villkoren i sina upphandlingar. Krav på skälig lön, arbetstid och semester riskerar därmed att bara bli en pappersprodukt med liten praktisk verkan, säger riksrevisor Christina Gellerbrant Hagberg i ett pressmeddelande.
Lönedumpning och osund konkurrens
I granskningen ska Riksrevisionen ta reda på om det vidtagits effektiva åtgärder för att se till att de som utför arbetet i offentliga upphandlingar har skäliga arbetsvillkor. Något som enligt Riksrevisionen kan vara komplicerat, då det kan vara svårt att veta vilka krav som ska ställas.
Enligt Riksrevisionen är det endast en femtedel av de statliga myndigheterna som uppger att de följer upp arbetsvillkoren inom de verksamheter där de gör upphandlingar. Det riskerar enligt Riksrevisionen att leda till lönedumpning och osund konkurrens på arbetsmarknaden.
Granskningens resultat kommer att publiceras i en rapport med preliminär publicering i september 2025.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.