Foto:

Hög personalomsättning och eftersatt kompetensutveckling på Arbetsförmedlingen försämrar både arbetsmiljön och myndighetens service, visar en ny rapport.

Arbetsförmedlingen är mitt uppe i ett utvecklingsarbete som bland annat innebär att myndighetens ledning och huvudkontor inte längre ska detaljstyra den lokala verksamhetens arbete. Något som innebär ett ökat ansvar för många medarbetare.

Men det finns risker med detta eftersom många av myndighetens anställda inte är tillräckligt erfarna, skriver Statskontoret i en analys av myndighetens styrning.

Hälften av Arbetsförmedlingens medarbetare är rekryterade de senaste fem åren. Och enligt uppgifter till myndigheten finns det enskilda kontor där knappt någon har arbetat längre tid än ett år. Därtill förväntas en av tio medarbetare gå i pension de närmsta åren.

Arbetsförmedlingen har också haft problem med höga sjuktal. Under 2014 gick sjukfrånvaron upp till 6,5 procent, nästan dubbelt så högt som snittet för statliga myndigheter. Samtidigt ökade antalet framställningar från skyddsombud till Arbetsmiljöverket, liksom antalet förelägganden från Arbetsmiljöverket. En ökning som Arbetsförmedlingen kopplar till brister i den psykosociala arbetsmiljön – särskilt inom det »hårt belastade« etableringsuppdraget.

Eftersom Arbetsförmedlingen har behövt prioritera rekrytering av nya medarbetare har den interna kompetensutvecklingen blivit eftersatt. Därför finns nu ett akut behov av kompetensutvecklande insatser för att medarbetarna ska klara av sitt uppdrag, konstaterar Statskontoret i rapporten. Annars finns en risk för att pressen på medarbetarna kommer att öka och därmed också sjuktalen.

– Vi vet att det är en väldigt hög arbetsbelastning, särskilt för de som arbetar inom etableringsuppdraget. Och vi har inte nått puckeln än, säger Ursula Berge, samhällspolitisk chef på Akademikerförbundet SSR.

Hon säger också att situationen kan leda till konsekvenser för de inskrivna på Arbetsförmedlingen.

– De riskerar att få sämre service vilket leder till sämre matchning på arbetsmarknaden.