Politik Frågan har aktualiserats i veckan. Jan Teorell reder ut hur riksdagens öppna data kan förstås. »I de frågor som man traditionellt förknippar med höger-vänster där röstar SD i större utsträckning med Alliansen«
På Di Debatt i måndags skrev finansmannen Gabriel Urwitz att »Socialdemokraterna är det parti som oftast har röstat lika som SD«. Med hänvisning till riksdagens öppna data radade Urwitz upp siffror som alla pekade mot att Sverigedemokraterna framförallt röstar med regeringen.
En som reagerade var LO-ekonomen Torbjörn Hållö. På Twitter skrev han »Intressant hur förmögna svenskar är beredda att skita ner sig för att få fram en blå-brun regering. Idag är det Gabriel Urwitz som gör bort sig med påhitt«.
Själv hänvisade han till statsvetaren Jan Teorell vid Lunds universitets forskning på området.
Jan Teorell har tillsammans med kollegor granskat SD:s röstningsmönster de senaste två mandatperioderna och även de använt riksdagens öppna data.
– Det stämmer att SD framförallt röstar som den sittande regeringen. Under mandatperioden 2010-2014 röstade de med Alliansen oftare, under åren 2014–2018 har de istället röstat med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
För mandatperioden 2014-2018 betyder det att SD och S+MP har röstat lika vid 1193 tillfällen, av 2601 möjliga. Under regeringen Reinfeldt röstade SD med Moderaterna 1554 gånger av 2699 möjliga. Enligt riksdagens öppna data.
Sett över de senaste två mandatperioderna har SD röstat 1856 gånger med S och 2370 gånger med M. Jämför man blocken har SD röstat med de borgerliga 2369 gånger de senaste åtta åren och 1855 gånger med de rödgröna.
Så vid en snabb anblick kan man lätt se att SD främst röstar med S de senaste åren, men det säger kanske mer om vem som innehaft regeringsmakten. En möjlig förklaring till att det ser ut så säger Jan Teorell är att ingen regering är »dum nog« att gå fram med förslag som man vet inte kommer att gå igenom.
–På så sätt, genom att indirekt påverka dagordningen, påverkar SD politiken, säger han
Men det finns det en trend i SD:s röstande som Jan Teorell pekar på.
– SD har börjat rösta mer som Alliansen. De har rört sig mot Alliansen under den här mandatperioden kan man säga. Under riksdagsåret 2017/18 röstade de totalt sett mer likt Alliansen.
När Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson i SVT Agenda strax innan valet fick placera partiet på höger–vänster-skalan och GAL–TAN-skalan, placerade han SD långt till höger och nära GAL–TAN-ytterkanten traditionalism.
Hur det kommer sig att partiets huvudman själv beskriver partiet som ett högerparti är en av knäckfrågorna enligt Jan Teorell. Riksdagens öppna data redovisar alla omröstningar i ett sjok, propositioner och motioner särskiljs inte och förslag från exempelvis finansutskottet och trafikutskottet är blandade och går inte att urskilja.
– Riksdagens öppna data summerar allting. Men exempelvis hur ett parti röstar i en fråga från trafikutskottet kanske säger väldigt lite om var partiet placerar sig på en höger–vänster-skala eller på GAL–TAN. I de frågor som man traditionellt förknippar med höger/vänster, som exempelvis betänkanden från Finansutskottet, där röstar SD i större utsträckning med Alliansen än med S, MP och V, säger Jan Teorell.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.