Tomas Rudin (S) tar ”timeout” efter att ha gripits för snatteri. Men en ny person ska utses, och personfrågor är ofta infekterade inom S i Stockholm. Det skriver Eric Sundström i en analys.
Vid lunchtid kom uppgifter om att den tunga stockholmspolitikern Tomas Rudin (S) greps av en väktare i lördags. Orsaken var att Rudin, som är oppositionsborgarråd och vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden i Stockholm, hade snattat en flaska whisky på Systembolaget i Farsta Centrum.
I det läget fanns två uppenbara reflektioner att göra. För det första handlar det om – naturligtvis – en personlig tragedi.
För det andra är det ett avbräck för Socialdemokraterna i Stockholm. Tomas Rudin måste räknas till en av huvudstadens tyngsta S-politiker, med en lång karriär som bland annat kommunsekreterare för S i Stockholms stad och informationschef på LO.
Att som DN framhålla att han har dragit i många trådar bakom S-kulisserna är knappast en överdrift. Det är även viktigt att understryka att Rudin är en av S-politikerna i Stockholm som ofta och gärna syns i media och som (nästan) alltid har en åsikt om vad som händer – eller bör hända – i Sveriges huvudstad.
Politiker som ofta kommer med politiska förslag får leva med epitet som ”idéspruta” och ”popcornmaskin” – uttryck som i ordens positiva bemärkelse passar Rudin väl. S i Stockholms stad förknippas med personstrider och har därför ett stort behov av politiker som ofta och gärna pratar om just politik.
I samband med att Omar Mustafa valdes in i Socialdemokraternas partistyrelse, och sedan avgick under stort tumult, fick S i Stockholm omfattande kritik för sin bristande kommunikation och mediehantering. Rudin greps i lördags, och när Aftonbladet rapporterade om händelsen tidigare i dag verkade S – fyra dygn senare – vara tagna på sängen. En vän av ordning undrar vad S i Stockholm egentligen visste om incidenten innan Aftonbladets avslöjande. Enligt vad Dagens Arena erfar kom nyheten om Rudins snatteri som en överraskning.
Partisekreteraren Carin Jämtin hänvisade alla frågor till S i Stadshuset. Rudins partikollegor där, oppositionsborgarråden Karin Wanngård och Roger Mogert, avböjde att kommentera. Kommunsekreteraren Olle Burell hänvisade till ett samtal som skulle hållas med Rudin under eftermiddagen.
En och annan socialdemokrat suckade nog luttrat och undrade hur mediedrevet skulle se ut de kommande dagarna.
Men efter mötet mellan Rudin och Burell, som ska ha skett via telefon, meddelade Tomas Rudin att han tar ”timeout” och sjukskriver sig på obestämd tid. Orsaken är hans alkoholproblem som han nu ska söka hjälp för. Hur lång timeouten blir beror naturligtvis på Rudins hälsotillstånd – Burell har med all rätt framhållit att det handlar om en sjukdom.
I och med att Rudin tar en timeout – och inte avgår – uppstår en fråga som S får leva vidare med. Kan Rudin komma tillbaka innan valet? Rudin är en nyckelspelare för S i Stockholm som redan har ont om välkända profiler. Hur en väg tillbaka skulle kunna se ut, och vad partivänner och väljare anser, är för tidigt att spekulera kring.
Sedan finns en fråga som uppstår oavsett: Vem ersätter Rudin? Personval inom S i Stockholms stad har inte sällan varit uppslitande historier. (Den sista meningen ska läsas som ett så kallat understatement).
Tills vidare lär det därför eka tomt i Stadshusets korridorer detta ”supervalår”: Rudin tar timeout och Wanngård födde barn häromdagen.
Under eftermiddagen började Aftonbladet sända live-TV om händelsen, en indikation på att just ”supervalåret” är här. Dessvärre verkar även en annan farhåga besannas: Det kan bli en valrörelse med låg lägstanivå. På Twitter undrade Johan Ingerö, presschef hos Göran Hägglund, om sajten Alliansfritt nu ska byta namn till ”Alkoholfritt”.
Att socialministerns presschef försöker skämta om en politiker som just berättar om sin alkoholism tyder på att valrörelsens bottennivå redan har börjat sjunka.
FOTNOT: Dagens Arena har via Facebook fått två kloka synpunkter. Rudin säger att han ska sjukskriva sig, vilket inte innebär att han tar ”timeout” med bibehållen lön. Däremot tar han en slags timeout från politiken. Vidare är det läkare som sjukskriver individer i längre perioder. Rudin kan inte sjukskriva sig själv längre än sju dagar, däremot är han tydlig med att han ska söka hjälp för sina problem.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.