Nyhet Medan omvärlden har ögonen på kriget i Ukraina fortsätter Kreml att pressa oppositionella röster i Ryssland.
– Tyvärr kommer det nog passera ganska obemärkt förbi, säger expert.
En domstol i Moskva har under måndagen fastställt beslutet att stänga ned Rysslands Memorial Human Rights Center och avvisat deras överklagande. Människorättsorganisationen tvingades att stänga ned den 29 december förra året efter ett domstolsbeslut. Dagen innan hade systerorganisationen International Memorial, landets äldsta organisation för mänskliga rättigheter, blivit nedstängda.
– Något annat var inte att vänta. Det här är helt konsekvent med Kremls politik. I samband med kriget i Ukraina så tar regimen säkert chansen att dra åt tumskruvarna extra internt. Omvärlden kommer inte att orka reagera på internt förtryck. De är upptagna av kriget. Någonstans är det väl övervägt och planerat vad som ska göras, tyvärr, säger Bo Petersson, professor i statsvetenskap vid Malmö universitet.
Memorial Human Rights Centre håller bland annat koll på vilka som hålls som politiska fångar i Ryssland. På deras lista finns exempelvis regimkritikern Aleksej Navalnyj, Jehovas vittnen och muslimer som de menar ogrundat dömts för terrorism ”på grund av deras religiösa tillhörighet”.
Bo Petersson framhäver att Ryssland har flera fabricerade rättsfall på gång mot Aleksej Navalnyj för att skärpa hans fängelsestraff med upp till femton år.
– Detta sker medan omvärldens ögon är riktade mot Ukraina så tyvärr kommer det nog passera ganska obemärkt förbi.
Organisationen Memorial bildades officiellt 1992 men var verksam redan under 1980-talet i Sovjetunionen. De finns i dag i forna sovjetstater som Ryssland, Ukraina, Kazakstan, Georgien och Lettland. De ser som deras uppdrag att främja demokrati och mänskliga rättigheter och motverka totalitarism.
Enligt de ryska statsåklagarna jobbar Memorial Human Rights Center för att rättfärdiga terrorism och extremism. Något som organisationen har nekat. Statsåklagarna har också hävdat att organisationen inte systematiskt utmärkt sig som en ”utländsk agent”. Något de stämplades som år 2014. International Memorial stämplades år 2016.
Lagstiftningen, som antogs redan 2012, bygger på att om någon tar emot någon form av externa ekonomiska bidrag från omvärlden måste de själva deklarera sig som en utländsk agent.
Enligt Bo Petersson är baktanken med att stämpla medier och organisationer som utländska agenter att omöjliggöra och straffbelägga allt som kan likna oppositionell verksamhet. Lagen har skärpts i flera omgångar.
Enligt tillgängliga opinionsundersökningar har Rysslands president Vladimir Putin ett stabilt väljarstöd, framhåller Bo Petersson. Åtminstone fram till kriget i Ukraina.
– Den trognaste väljarskaran ser vad de vill se. En innehållsdeklaration som säger att den här tidningen eller den här organisationen är en utländsk agent gör säkert att dessa väljare avfärdar dess budskap på förhand.
Amnesty International har kallat nedstängningen av International Memorial för ”ett direkt angrepp på rätten till yttrande- och föreningsfrihet”. Att stänga ned båda är enligt Amnesty International ”en attack mot de mänskliga rättigheterna”. De understryker också att ”agentlagen” är ”en attack mot civilsamhället”.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.