Handelsavtalet Ceta innehåller allt det som TTIP-kritikerna protesterar mot. Och ligger närmare i tid. Det är därför hög tid att börja gräla. S-kongressen nästa helg är en utmärkt arena.
Det grälas om TTIP. I Europaparlamentet, inom de europeiska facken, mellan forskare, politiker, jurister och i civilsamhället grälas det. Och på S-kongressen nästa helg kommer TTIP-striden trappas upp ytterligare, spår Fokus.
Ett annat avtal, Ceta-avtalet mellan Kanada och EU, borde dock ge upphov till ett större, bullrigare och mer akut gräl. Ceta innehåller nämligen allt det som TTIP-kritikerna protesterar mot. Och mer därtill. Därför borde fler än de ivrigaste TTIP-skeptikerna vara oroade.
Avtalet underlättar inte bara kanadensiska bolags inträde på den europeiska marknaden, utan också för de amerikanska företag som har filial i Kanada. Vilket är runt 80 procent av de amerikanska bolagen som agerar i EU.
Ceta är färdigförhandlat, men inte påskrivet, och genomgår just nu de sista juridiska justeringarna. Det förväntas röstas igenom i parlamentet innan årsskiftet.
Avtalet brukar beskrivas som TTIP:s lillebror. Som ett av de nya, moderna handelsavtal som ska sätta standarden för framtiden. Men lite mindre än TTIP. Och mycket sämre. Man kan säga att allt det som EU-kommissionen ska göra bättre i TTIP utgår ifrån den sämre versionen – Ceta. Bland annat innehåller avtalet den kontroversiella tvistlösningsmekanismen ISDS, som gör att företag kan stämma stater för utebliven vinst.
Detta sätter många, främst socialdemokratiska, politiker i en knepig sits. De har ju tydligt markerat att de inte under några omständigheter kan acceptera tvistlösningsmekanismen ISDS i TTIP i sin ursprungliga form.
Svenska S har inte motsatt sig ISDS, men vill se en reformerad tvistlösningsmekanism. Den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet kräver att formuleringen om klausulen ska respektera ILO:s kärnkonventioner och att ISDS aldrig får överpröva demokratiskt fattade beslut om exempelvis offentliga tjänster.*
TCO:s samhällspolitiska chef Samuel Engblom menar att skrivningarna om arbetstagares rättigheter är långt ifrån tillräckligt tydliga i Ceta, även om texten kan tolkas till fackens fördel. Exempelvis kan fackens krav på kollektivavtal och möjligheten att använda stridsåtgärder tolkas som handelshinder, och därmed göra Sverige till föremål för åtal i en investeringsdomstol.
Europaparlamentarikern Marita Ulvskog (S) beskriver det som att Ceta föll under radarn i parlamentet. En anledning är förmodligen att avtalet började förhandlas innan Lissabonfördraget trädde i kraft. Då hade parlamentet ingen beslutandemakt i handelspolitiken.
Men det har de nu. Och Socialdemokraterna kan ju knappast rösta igenom ett avtal som innehåller allt som de vill motverka i TTIP. Därför vill den socialdemokratiska gruppen modifiera avtalet innan de röstar. Hur detta ska gå till är dock oklart.
Motståndet mot att trixa i ett färdigförhandlat avtal är stort bland flertalet grupper i parlamentet. Men Ulvskog menar att det pågår ”en intensiv verksamhet för att hitta en lösning på hur man kan förändra klausulen, eller om man på något sätt kan förändra klausulen efter att avtalet skrivits på”.
När Dagens Arena frågar Bernd Lange, tysk socialdemokrat och ordförande i parlamentets handelsutskott, om saken blir svaret att han och sex handelsministrar ”jobbar hårt på att hitta en lösning”. Han vill inte säga hur S&D-gruppen skulle rösta om Ceta i nuvarande form.
Svenska socialdemokraterna har varit minst lika otydliga. När Dagens Arena frågade riksdagspartierna hur de ställde sig till Ceta var S och SD de enda partierna som inte tog tydlig ställning.
Det är arbetstagares rättigheter, vår demokrati och principerna för hur vi fattar beslut som står på spel. Att detta skyddas har större värde än den eventuella tillväxt som Ceta och TTIP kan ge. Det kan inte ens en frihandelsivrare som Mikael Damberg förneka.
Därför är det hög tid att börja gräla om Ceta. Nu, mer och bullrigare. Sossarnas kongress nästa helg är en utmärkt arena. Låt striden rasa.
* I en tidigare version av artikeln 2015-05-20, stod det att Samuel Engblom bekräftade denna bild. Det gör han inte, texten uppdaterades 2015-05-21.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.