Välfärdsvinster Tunga socialdemokrater tvivlar på idén införa ett vinsttak för begränsa vinsterna i välfärden. Men företrädarna får nu mothugg från de egna leden. »Jag har väldigt svårt att förstå varför flera av mina partikamrater börjat svaja i den här frågan. Jag ställer mig till 100 procent bakom Reepalus förslag«, säger kommunalrådet Andreas Schönström (S).
Socialdemokraterna är oeniga om hur partiet ska gå vidare med frågan om vinster i välfärden. Ilmar Reepalus förslag om att införa ett vinsttak har avfärdats av både allianspartierna och Sverigedemokraterna och saknar således stöd i riksdagen.
Och i veckan har flera tunga socialdemokrater sagt att partiet borde släppa idén om att införa ett vinsttak och i stället göra upp med alliansen.
– Jag tror det är svårt att införa ett exakt vinsttak. Vi pratar om stora multinationella företag som verkar inom sektorn. Jag ser inte att det är görligt. Däremot finns det mycket annat vi kan göra genom att nå en blocköverskridande överenskommelse, säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd i Stockholm till Dagens industri.
Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelseordförande i Norrköping, säger i sin tur att han ser »stora svårigheter med att utforma ett fungerande vinsttak«.
Även Region Skånes ordförande Henrik Fritzon (S) tvivlar på ett vinsttak.
– Om regeringen lägger fram förslaget om ett vinsttak finns risk att man skrämmer bort privata vårdföretag, säger han till Sydsvenskan.
Men långt ifrån alla socialdemokrater vill ge upp idén om ett vinsttak.
Andreas Schönström (S), kommunalråd i Malmö, är en av de mest högljudda vinstkritikerna.
– Jag har väldigt svårt att förstå varför flera av mina partikamrater har börjat svaja i den här frågan. Vi ser att en övervägande majoritet av svenska folket är för en vinstbegräsning och jag ställer mig till 100 procent bakom Reepalus förslag. Om inte alliansen och SD vill sätta stopp för vinstuttagen bör S gå till val på att göra det, säger han.
Även Åsa Björkmarker (S), kommunalråd i Växjö, vill se en vinstbegräsning.
– Jag tycker att intentionen i Reepalus förslag är god. Jag tycker att skattepengar ska användas till det som är meningen, nämligen vård, skola, omsorg. Sedan om vinsttaket ska vara 8 procent eller 5 procent vet jag inte, säger hon.
Ilan De Basso (S), kommunalråd i Jönköping som också sitter i partistyrelsen, säger i sin tur att Reepalus utredning är en bra början.
– Om metoden är vinsttak kan kanske diskuteras men åtgärder måste vidtas för att få stopp på vinstjakten. Och då kan jag tycka att Reepalus utredning är en bra utgångspunkt för en förändring av systemet.
Han säger vidare att det kan bli svårt att göra upp med allianspartierna i frågan.
– Om det är möjligt att nå en kompromiss med alliansen kan jag inte bedöma. Men jag har hittills inte sett några tecken från allianspartierna som innebär att vi skulle kunna nå en samsyn i frågan om att få stopp på vinstjakten.
Även SSU är kritiska till att socialdemokratiska kommunalråd har vacklat om vinsttaket.
»Det är tröttsamt att vissa S-toppar öppet går ut och svajar i en fråga där Socialdemokraterna har medvind«, skriver förbundsordföranden Philip Botström i ett mejl till Dagens Arena och fortsätter:
»Ett förslag som inte innehåller en vinstbegränsning är inte mycket värd. Däremot är SSU positiva om regeringen kan hitta en lösning för skolan först, det är mest akut«.
Artikeln har uppdaterats.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.