
Gaza Den humanitära situationen i Gaza förvärras för var dag. Det räcker inte bara med fördömande längre, anser Socialdemokraterna och kräver att regeringen driver på EU att frysa handelsavtalet med Israel.
– Man måste sätta hårt mot hårt, det är det enda språk Israel förstår sig på, säger Morgan Johansson, utrikespolitisk talesperson för Socialdemokraterna.
Kriget i Gaza fortsätter och den humanitära situationen där försvåras dagligen. Sedan över en månad har inte en enda lastbil med nödhjälp släppts in i Gaza, samtidigt som maten på marknaden är slut och 270 barn har dödats, uppger Rädda Barnen. Biståndsminister Benjamin Dousa (M) besökte strax innan jul Israel och Palestina och kallar Gaza för ”en av de värsta platserna på hela jordklotet”.
Han har också uttryckt stark kritik mot Israel för att inte släppa in nödhjälp dit. Men oppositionen vill se tydligare kritik och agerande från regeringens sida gentemot Israel.
– Vi tycker att det är ett svagt och lamt agerande av regeringen. Vi är på väg in i ytterligare en förvärrad situation. Ordet katastrof räcker inte längre till för att beskriva det som pågår i Gaza. Vi riskerar att inom kort ha en situation där hundratusentals människor börjar svälta, säger Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson Morgan Johansson.
Socialdemokraterna vill att den svenska regeringen ska driva på för att EU ska frysa handelsavtalet med Israel. De ska inte ha några handelsprivilegier samtidigt som de bryter mot internationell rätt, menar Morgan Johansson. Han påpekar också att det inte bara handlar om kriget i Gaza utan också om att bosättarnas våld mot palestinier på ockuperade Västbanken har förvärrats.
– EU tillåter fortfarande varor att komma in från ockuperat område. Vår uppfattning är att man borde stoppa all import av bosättarnas varor till EU:s inre marknad, säger Morgan Johansson.
”Fördömande räcker inte”
Tidigare har Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet krävt att regeringen ska fördöma Israels agerande. Förra veckan, efter att det kommit fram att israelisk militär dödat 15 räddningsarbetare i Gaza och slängt dem i en massgrav, gick biståndsminister Benjamin Dousa ut och sa att ”Sverige fördömer attacker mot hjälppersonal”. Men det räcker inte längre, menar Morgan Johansson nu.
– Det var bara ett i raden av alla krigsbrott som begås dag efter dag. Det räcker inte att bara fördöma, det måste till konkreta handlingar. Här måste EU ta upp frågan om associeringsavtalet. Man måste sätta hårt mot hårt, det är det enda språk Israel förstår sig på. Spanien och Irland driver på att frysa hela avtalet och Belgien driver på liknande åtgärder, Sverige borde ingå i den gruppen. EU måste stå upp för sin egen värdegrund och för internationell rätt, säger han.
Maria Owiredu, universitetslektor på institutionen för statsvetenskap vid Linnéuniversitetet, tror att regeringen är försiktiga i sin kritik mot Israel, bland annat på grund av att EU uttalat att man står bakom handelsavtalet, och för att medlemsländernas syn på Israel och kriget är splittrad.
– Regeringen lyssnar in rösterna från EU. Hade vi haft fler länder som var öppet kritiska hade det haft en annan påverkan. Nu skulle kritiken bli mindre effektfull eftersom man inte är eniga. Men skulle det bli ett skifte och fler länder fördömer Israel, då tror jag att Sverige skulle följa efter och också göra det, säger hon.
Vill ha goda relationer
Maria Owiredu tror också att regeringen har en mer försiktig hållning för att man vill ha en god relation med Israel. Man anser att det är viktigt med dialog, att kunna mötas och att inte bli utfrysta igen.
– Vi har tidigare haft utrikesministrar som portats från Israel. En sådan relation vill inte regeringen ha med landet. De menar att det är bättre att man arbetar på relationen och att man kan komma in och kritisera snarare än att kritisera utifrån, säger Maria Owiredu.
Nyligen besökte utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) Israel. Till Aftonbladet sa hon då:
– Vi har en nära relation med Israel. När man har det så kan man också framföra kritik och ståndpunkter där vi inte håller med. Jag har framfört kritik både vad det gäller det humanitära tillträdet och expansionen av bosättningar på Västbanken.
Men Morgan Johansson tycker inte att dialog och diplomatiska påtryckningar längre räcker.
– Nu har detta pågått i ett och ett halvt år. 50 000 har dödats i Gaza och 80 procent av infrastrukturen har förstörts. En hel befolkning är traumatiserad. Diplomatiska påtryckningar har inte haft någon verkan. Nu när USA svängt i sitt förhållningssätt, med en president som ger Israel fria händer att göra vad de vill, är det viktigare att andra aktörer som EU står beredda att tala klarspråk och vidta åtgärder. Annars kommer man i framtiden titta tillbaka på detta och domen kommer bli hård mot dem som stod och tittade på, medan tiotusentals dödades urskiljningslöst, säger Morgan Johansson.
Dagens Arena har sökt regeringen men de hänvisar till tidigare uttalanden.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.