utlokalisering De flesta kommuner som får ta emot myndigheter i statens utlokalisering styrs av Socialdemokraterna. Men det ligger inga politiska hänsyn bakom, menar civilminister Ardalan Shekarabi.
DN har granskat vilka som styr kommunerna dit 20 myndigheter kommer att utlokaliseras från Stockholm, enligt regeringens beslut. Det visar sig att 17 av 20 kommuner som får ta emot en myndighet har en socialdemokratisk kommunstyrelseordförande. Sex av de 17 har även allianspartier i den styrande majoriteten. Bara tre av kommunerna styrs av ett borgerligt parti, i samtliga fall från Moderaterna.
Men civilminister Ardalan Shekarabi (S) har en förklaring till varför myndigheterna hamnar där de hamnar, och förnekar att det skulle handla om röstfiske i kommunerna. Beslutet är baserat på en rapport från Statskontoret som kartlagt var i Sverige den statliga närvaron är bra och var den är svag, säger han till Dagens Nyheter.
– Det är nog ganska representativt, tittar du på kommuner i den storleken så är väldigt många S-styrda. Det finns inga politiska skäl bakom urvalet, säger Ardalan Shekarabi till DN.
Moderaterna har kritiserat utlokaliseringen av myndigheter och deras gruppledare Tobias Billström menar att myndigheter inte ska vara ”ett verktyg i glesbygdspolitiken”.
Han kommenterar att så många kommuner som får ta emot myndigheter är S-styrda:
– Uppenbarligen avtecknar det sig ett mönster när så många faller in i en kategori, det är något man har anledning att fundera över, säger Tobias Billström till DN.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.